Aanwinst

Utrechts Museum Speelklok koopt 18de-eeuwse orgelklok in Parijs

720.000 euro heeft het Utrechtse Museum Speelklok dinsdag betaald op een veiling in Parijs voor de ‘Braamcampklok’: een orgelklok uit 1738, gemaakt door de indertijd vermaarde Engelse klokkenmaker Charles Clay. De naam Braamcampklok refereert aan de toenmalige eigenaar, de Amsterdamse kunstverzamelaar Gerrit Braamcamp. De orgelklok heeft 4 registers, 96 orgelpijpen en speelt 10 melodieën van Händel. Het uur- en speelwerk zijn nog intact. Bij de beroemdste klok van Charles Clay, die in Kensington Palace in Londen staat, is dat niet het geval. Orgelklokken zijn enorme gevaartes, bedoeld om middenin een vertrek te worden opgesteld. Met hun zilveren figuren en beschilderde wijzerplaten waren het kunstwerken die in het 18de-eeuwse Nederland in hoog aanzien stonden. De Braamcampklok is voor het eerst te zien op 13 oktober 2016, tijdens de opening van een hernieuwde vleugel. (NRC)

    • Gretha Pama