Van Liempt: hoge kwaliteit, maar geen hoge kijkcijfers

Het nieuwe programma van Paul van Liempt op RTL Z trekt geen kijkers, maar de kwaliteit is hoog.

Paul van Liempt en Toon Gerbrands (RTL Z)

In het nieuwe seizoen is Paul van Liempt gestopt met zijn dagelijkse actuele talkshow Van Liempt Live (RTLZ). Ook al waren er soms verrassende gesprekken met niet voor de hand liggende gasten, er keek gewoon helemaal niemand naar.

In plaats daarvan is er nu elke maandagavond Van Liempt Eén op Eén, een lang gemonteerd gesprek op locatie met „een smaakmaker uit de wereld van politiek, cultuur, bedrijfsleven of sport.” Tot nu waren dat zakenman Roland Kahn, politica Marianne Thieme en algemeen directeur van PSV Toon Gerbrands. Ook nu komen de kijkcijfers niet boven de 10.000 uit, maar de kwaliteit is nog hoger dan in de soms wat amechtige talkshow.

De keuze van de gesprekspartners is vooral heel goed en wordt gefaciliteerd door het sterke netwerk van Van Liempt. Gerbrands vertelde tussen neus en lippen door dat hij de afgelopen week veertien aanvragen van media had afgewezen, omdat iedereen wil horen wat hij als managementgoeroe nu toch vindt van de crisis bij de KNVB. Uiteraard wil hij daar niets over zeggen, maar laat toch iets los in het enige interview dat hij wel wilde geven.

Het komt erop neer dat Gerbrands, alom getipt als een van de weinigen die in staat zou zijn de augiasstal van de KNVB te reinigen, zichzelf beschouwt als een systeemdenker. Het gaat nooit om de poppetjes, ook al wordt daar eindeloos ad hominem over gezwetst in de daartoe in het leven geroepen zwetsprogramma’s, maar om het fundament dat eraan ten grondslag ligt. En dat is bij de huidige voetbalbobo’s kennelijk een beetje in het ongerede geraakt.

Gerbrands, voorheen volleybalcoach en directeur bij AZ, zegt dat je geen enkele foto zult vinden waarop hij met een kampioensschaal in zijn handen staat of juicht bij een doelpunt. Er is immers een functie die je naar buiten hebt te behartigen en die is wezenlijk anders dan wat je aan de binnenkant in alle vrijheid kunt voelen, doen en beweren. Hij bemoeit zich bij PSV met van alles, zelfs met het voetbal, juist omdat daar niets over naar buiten komt.

Het is een heldere, effectieve benadering van een wereld waar de ego's en de emoties nogal snel alle kanten opschieten. De in Sneek geboren Gerbrands doet bijna denken aan de nuchtere aanpak van Heerenveen door Foppe de Haan, die zich ook nooit gek liet maken.

Als je het vergelijkt met de pompeuze toon van KNVB-voorzitter Michael van Praag die tegelijkertijd bij RTL Late Night (RTL4) veel woorden nodig had om te zeggen dat er geen crisis was en dat hij desondanks druk bezig was de problemen onder controle te krijgen, dan is het een verschil van dag en nacht met Gerbrands.

Zo kun je de actualiteit dus ook benaderen, door niet de hype van de dag met de emotie van dienst te etaleren, maar door te praten met iemand die er echt verstand van heeft, hoewel hij niet het achterste van zijn tong wil laten zien. De consequentie is dat je kijkcijfer nooit erg hoog zal zijn. Maar iets meer dan 10.000 moet toch bereikbaar wezen.

    • Hans Beerekamp