Zeeuwse PvdA-leden stappen uit partij en raad

De raadsleden uit Kapelle willen dat de PvdA afstand neemt van uitspraken over de Turkse massa-arrestaties door het Zeeuwse PvdA-Statenlid Bayram Erbisim.

Logo van de Partij van de Arbeid op het partijkantoor in Amsterdam.
Logo van de Partij van de Arbeid op het partijkantoor in Amsterdam. Foto: Evert Elzinga / ANP

De twee PvdA-raadsleden uit de Zeeuwse gemeente Kapelle hebben hun partijlidmaatschap opgezegd en hun zetels ingeleverd. Joyce Bommer en Cees van Ruiten zeggen in de Provinciale Zeeuwse Courant uit onvrede te doen over het handelen van de partij rond het Zeeuwse PvdA-Statenlid Bayram Erbisim.

Erbisim had in het tv-programma Nieuwsuur de massa-arrestaties goedgepraat die in Turkije worden doorgevoerd na de mislukte staatsgreep van juli. Van het partijbestuur hoefde hij daar geen verantwoording over af te leggen, en dat schiet Van Ruiten en Bommer in het verkeerde keelgat. Volgens de twee wilde Erbisim de martelingen en zuiveringen in Turkije goedpraten, en had hij daarop moeten worden aangesproken door het partijbestuur.

Van Ruiten en Bommer deden een oproep aan het gewestelijk bestuur van de Zeeuwse PvdA om de kwestie op de agenda te zetten. Het bestuur legde de oproep naast zich neer, waarop de raadsleden uit Kapelle hun lidmaatschap beëindigden. Naar eigen zeggen liepen ze, net als andere raadfracties, bij het de Zeeuwse PvdA tegen dezelfde muur op:

“Dit is niet de PvdA waar wij voor gekozen hebben. Het zelfkritisch vermogen is tot een dieptepunt gedaald. Het gewestelijk bestuur loopt aan de hand van het landelijke bestuur. Ze schuiven hun grondbeginselen opzij en kiezen voor damage control om zo weinig mogelijk kiezers te verliezen. Waar staat deze partij nog voor?”

Bob van Schuylenburg, voorzitter van de PvdA in Zeeland, zegt het opstappen van de raadsleden te betreuren. Hij verwijst door naar de verklaring van de Zeeuwse PvdA-Statenfractie, waarin afstand genomen wordt van zuiveringen en martelingen in Turkije.