Woede over vergelijking Trump jr. van vluchtelingen met Skittles

“Het verdronken Syrische jongetje Aylan is geen Skittle, meneer Trump”.

Een kom vol snoepgoed tegen een kille witte achtergrond kijkt ons uitnodigend aan. Maar dit is geen reclame voor zoetigheid, besef je bij het lezen van de tekst die erbij staat. Onderstaande afbeelding werd maandag getweet door Donald Trump jr., zoon van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat:

Twitter avatar DonaldJTrumpJr Donald Trump Jr. This image says it all. Let’s end the politically correct agenda that doesn’t put America first. #trump2016 https://t.co/9fHwog7ssN

“Als ik een kom Skittles had en ik zou je vertellen dat er drie in zaten waar je dood aan zou gaan, zou je dan een handje nemen?” Nou, nee, natuurlijk niet, concludeert een weldenkend mens. “Dat is ons Syrische vluchtelingenprobleem”, veronderstelt Trump vervolgens. De redenering: zelfs als de meeste Syriërs oprechte vluchtelingen zijn, kunnen er altijd enkele terroristen tussen zitten. De oplossing: grenzen dicht, geen migrant er meer in en het liefst nog een muur erbij ook.

Ophef

Hoewel de Trump-campagne de afgelopen maanden wel meer controversiële dingen zei op immigratiebeleid, een van de meest omstreden thema’s van de vastgoedmagnaat, zorgde de foto alsnog voor flink wat kritiek op Twitter. Gabe Ortíz, publicist over immigrantenrechten, gaf Trump jr. een koekje van eigen deeg:

Veel twitteraars wezen erop dat de analogie tussen vluchtelingen en snoepjes kwetsend is - en dat Syrische vluchtelingen en oorlogsslachtoffers geen Skittles zijn:

En anderen wezen erop dat Trump wel eens wat meer aandacht voor de humanitaire ramp mag hebben waarin Syriërs zich bevinden:

Twitter avatar kurteichenwald Kurt Eichenwald Here’s the difference tween skittles &refugees, @DonaldJTrumpJr As u giggle over infantile memes, 1000s of innocent “skittles” are dying.
Twitter avatar kurteichenwald Kurt Eichenwald How can @DonaldJTrumpJr be so sociopathic as 2 compare living, breathing innocent people caught in a violent civil war to skittles? #inhuman
Twitter avatar paulnevison Paul Nevison When I visited Syrian refugee camps in April I can confirm there were no #skittles, neither was their education, medical care or hope
Twitter avatar johnlegend John Legend There’s a tiny chance that anyone could be a murderer. Get rid of everyone now!!! #trumplogic

Ook om de spelling en interpunctie was wat te doen:

Twitter avatar courtenlow Courtney Enlow .@DonaldJTrumpJr Can you people not afford a goddamn copy editor? https://t.co/8yZ5amA3WQ

En ook is onduidelijk of Trump jr. het wel zelf bedacht heeft. Zo tweette de voormalig congreslid voor de Republikeinen Joe Walsh:

Washington Post-columnist Philip Bump becijferde dat de kans dat een Amerikaan vermoord wordt door een in het buitenland geboren terrorist 1 op 3.609.709 is. Vertaald naar de analogie van Trump jr. zou je anderhalf Olympisch zwembad met Skittles moeten vullen om drie dodelijke te hebben. Ook is de kans om te stikken in voedsel ruim duizend maal groter dan de kans om door een buitenlandse terrorist te worden vermoord, Die kans is namelijk 1 op 3.408, aldus het Amerikaanse National Safety Council.

Wrigley Americas, het bedrijf dat Skittles produceert, noemde de vergelijking ,,ongepast” en wilde verder geen commentaar geven ,,omdat dit ten onrechte kan worden opgevat als marketing”. De Trump-campagne heeft nog met geen woord over de tweet en de commotie daarom gerept.

Saillant detail: de fotograaf van de bak Skittles, David Kittos, vluchtte op 6-jarige leeftijd uit Cyprus toen Turkije het noordelijke deel van het eiland bezette. Dat zei hij dinsdag tegenover de BBC. ,,Dit is niet gedaan met mijn toestemming. Ik steun zijn [Trumps, red.] politiek niet en ik zou nooit zijn geld aannemen om de foto te laten gebruiken”, aldus Kittos.

    • Casper van der Veen