Wielrennen

Australiër Dennis grijpt de macht

De Australiër Rohan Dennis is de nieuwe leider in de Eneco Tour. De renner van BMC won dinsdag de tweede etappe, een individuele tijdrit over 9,6 kilometer in Breda. Dennis had voor zijn race 10 minuten en 48 seconden nodig. De Nederlander Jos van Emden van LottoNL-Jumbo gaf vijf seconden toe en werd tweede. Specialist Tom Dumoulin viel tegen: hij gaf twintig seconden toe op de Australiër.

Dennis nam de leiderstrui over van Dylan Groenewegen, die maandag in Bolsward de eerste etappe won. Wilco Kelderman, vorig jaar derde in het eindklassement, toonde zijn ambities met een knappe vierde plaats. Dennis was licht in het voordeel omdat de Wit-Rus Vasil Kiriënka, die voor hem moest starten, om onduidelijke redenen bijna driekwart minuut te laat op het startpodium verscheen. Dennis had met de wereldkampioen kort voor zich het grootste deel van de race een mooi mikpunt. „Het gaf me wel iets om op te jagen. Hij ging nog steeds heel hard.” Dennis won vorig jaar de openingstijdrit van de Tour de France in Utrecht.

Dumoulin was kritisch over zijn prestatie. „Het was niet veel, eigenlijk helemaal niks.” Een verklaring had de Limburger van Giant-Alpecin niet. „Ik kon me vandaag niet opladen”, zei Dumoulin.

Woensdag volgt een vlakke rit over Belgische wegen, van Blankenberge naar Ardooie. (ANP)

    • Rob Schoof