VN schorten hulpoperaties Syrië op na aanslag

De Verenigde Staten zijn “diep verontwaardigd” over het bombarderen van een hulpkonvooi.

Een man rijdt op zijn motor langs een uitgebrande vrachtwagen van het hulpkonvooi nabij Aleppo.
Een man rijdt op zijn motor langs een uitgebrande vrachtwagen van het hulpkonvooi nabij Aleppo. Ammar Abdullah / Reuters

Na de bombardementen maandag op een hulpkonvooi nabij Aleppo, hebben de Verenigde Naties alle hulpoperaties in Syrië opgeschort. Dat laat de internationale organisatie dinsdag weten volgens persbureau AP.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kwamen twaalf mensen bij de aanvallen om het leven, vooral Syrische chauffeurs van de wagens. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door Russische of Syrische gevechtsvliegtuigen. Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat het konvooi is bestookt door luchtaanvallen. Het konvooi zou volgens Rusland in brand zijn gevlogen.

VS en Rusland

De Verenigde Staten zijn “diep verontwaardigd” over het bombardement op het hulpkonvooi nabij Aleppo, na het stuklopen van het staakt-het-vuren. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens Reuters.

“Gezien de flagrante schending van de beëindiging van de vijandelijkheden gaan we de toekomstige samenwerking met Rusland opnieuw beoordelen”, zegt de woordvoerder. De Amerikanen gaan deze zaak volgens hem direct met de Russen opnemen.

Maandagavond werd een humanitair hulpkonvooi geraakt tijdens een luchtaanval. Achttien vrachtwagens, die stonden geparkeerd op de weg naar West-Aleppo, zijn vernield toen ze werden bestookt. Op dat moment werd voedsel uitgeladen bij een warenhuis in de door rebellen gecontroleerde plaats Urem al-Kubra. Enkele uren eerder had het Syrische leger in een verklaring laten weten dat het staakt-het-vuren definitief voorbij was.

Tekst loopt door onder de kaart.

Op beelden van Reuters zijn overblijfselen van het konvooi te zien vlak na de bombardementen.

In andere delen van de stad kwamen nog eens twintig mensen om bij luchtaanvallen. Het Observatorium meldde dat deze aanvallen zijn uitgevoerd door Russische of Syrische gevechtsvliegtuigen.

‘Aanval afgeslagen’

Het Russische ministerie van Defensie meldde dinsdagochtend dat het Syrische leger met luchtsteun uit Rusland aan de noordelijke rand van Aleppo een aanval van rebellen heeft afgeslagen. Daarbij zouden veertig aanvallers zijn gedood.

De wapenstilstand bleek afgelopen week meermaals kwetsbaar. De VS vielen zaterdag bijvoorbeeld doelen van het Syrische leger aan, waarbij rond de 62 Syrische soldaten en Hezbollah-strijders om het leven kwamen. Volgens de VS ging het om een vergissing en waren strijders van Islamitische Staat doelwit.