Video politiegeweld Tulsa: hij hield zijn handen omhoog

Vrijdag liep de zwarte Terence Crutcher (40) rustig met zijn handen boven zijn hoofd naar een auto. Hij overleed door een politieschot.

Terence Crutcher, met wit T-shirt, wordt achtervolgd door politie, terwijl hij naar een SUV loopt. Foto Tulsa Police Department via AP

Een zwarte man die in de Amerikaanse stad Tulsa (Oklahoma) werd doodgeschoten, hield zijn handen omhoog. Dat is te zien in een video die maandag werd vrijgegeven door de politie.

De man loopt rustig met zijn handen boven zijn hoofd naar zijn auto. Hij lijkt zijn handen op de auto te plaatsen. Dan wordt hij geraakt met een stroomstootwapen, op de grond wordt hij dodelijk beschoten. Hij blijft vervolgens enkele minuten liggen, zonder hulp.

De video, zoals die is te zien op de website van The New York Times:

Het slachtoffer is de 40-jarige Terence Crutcher. De agente die hem volgens het politiedepartement doodschoot was Betty Shelby, sinds 2011 actief bij de politie in Tulsa. Toen de politiewoordvoerder werd gevraagd waarom niemand Crutcher te hulp schoot na het schot, zei ze: “Ik ben niet op de hoogte van een protocol voor hulpverlening.”

Het is niet duidelijk wat de aanleiding was voor het fatale schot van Shelby. Crutcher was niet gewapend, zei het hoofd van het politiedepartement voordat hij het beeldmateriaal toonde op een persconferentie. In Crutchers auto lag ook geen wapen. Het departement heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend en de staat gaat onderzoeken of burgerrechten zijn geschonden.

‘Don’t Shoot’

Tientallen protestanten verzamelden zich maandag voor het gerechtsgebouw in Tulsa met borden “Justice 4 Crutch” en “Don’t Shoot”. De slogan ‘Hands up, don’t shoot’ is afkomstig van Michael Brown, die op 9 augustus 2014 werd doodgeschoten en wiens dood leidde tot nationale protesten tegen politiegeweld tegen niet-blanke Amerikanen.

Nog geen vijf maanden geleden werd politieagent Robert Bates in Tulsa veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens doodslag op een ongewapende zwarte man. Volgens zijn advocaat had hij een stroomstootwapen wilde gebruiken, in plaats van een pistool. Die twee lijken qua grootte en gewicht erg op elkaar, aldus Bates’ advocaat.

193 dit jaar

Het doodschieten van zwarte Amerikanen gebeurt zo goed als dagelijks, volgens een overzichtelijke interactieve website van The Guardian. Dit jaar werden in totaal 752 mensen doodgeschoten, van wie 193 gecategoriseerd als ‘zwart’.

Het protest tegen raciale ongelijkheid heeft ook de sport bereikt. Sporters staan niet op, maar knielen bij het volkslied

Twee dagen voor de dood van Terence Crutcher, leidde de dood van de 13-jarige Tyre King in Ohio tot grote ophef. Hij had een neppistool bij zich, dat levensecht leek. Politiegeweld tegen niet-witte bevolking in Amerika heeft de laatste jaren geleid tot grote protesten in de Verenigde Staten.

    • Menno Sedee