Arrestant aanslag New York officieel aangeklaagd

De 28-jarige Rahami is aangeklaagd voor poging tot moord en verschillende wapendelicten.

Agenten doen onderzoek op de plaats delict in Chelsea. Jason DeCrow

Ahmad Khan Rahami, die maandag werd gearresteerd in het onderzoek naar de aanslag in New York, is aangeklaagd voor vijfmaal poging tot moord op agenten en verschillende wapendelicten. Dat meldt Reuters. Er raakten zaterdag 29 mensen gewond toen een bom in een prullenbak ontplofte in de New Yorkse wijk Chelsea. Op andere plaatsen lagen ook bommen waarvan één explodeerde maar geen slachtoffers maakte.

De Amerikaan van Afghaanse afkomst werd maandag gearresteerd na een vuurgevecht in New Jersey waarbij hij en twee agenten gewond raakten. Op beelden van Amerikaanse televisiestations was te zien hoe Rahami gewond aan zijn been, maar bij bewustzijn werd afgevoerd. De FBI had enkele uren voor de aanhouding de bevolking om hulp gevraagd bij de opsporing, door miljoenen Amerikanen een sms-bericht te sturen met de foto en gegevens van de verdachte te verspreiden.

Ingewijden melden aan persbureau AP dat Rahami niet erg goed was in het verbergen van zijn sporen. Zo was zijn gezicht helder te zien op een beveiligingscamera vlakbij de ontplofte bom in Chelsea. Zijn vingerafdrukken en DNA werden gevonden op de plaats delict en zijn autorit heen en terug tussen New Jersey en Chelsea is geregistreerd.

Verwacht wordt dat er nog meer aanklachten tegen Rahami volgen, omdat nog niet is besloten hoe hij wordt aangeklaagd voor de bomaanslagen. Rahami wordt ook verdacht van het plaatsen van de bom die zaterdag explodeerde langs een hardloopcircuit in buurstaat New Jersey. Er zou een sponsorloop plaatsvinden voor gewonde Amerikaanse mariniers en matrozen. Die is na de explosie afgelast. Ook wordt Rahami verdacht van het plaatsen van een rugzak met bommen vlakbij het treinstation in Elizabeth, New Jersey. Voorbijgangers troffen de tas met uitstekende draden zondagavond in een prullenbak aan. Bij het onklaar maken van de bommen door een robot, vond een explosie plaats. Hierbij raakte niemand gewond. De burgemeester van New Jersey sprak het vermoeden uit dat de tas was weggegooid.

Zaterdag werd een explosief aangetroffen in New York van hetzelfde soort – een bewerkte snelkookpan – dat een paar uur eerder een paar straten verderop tientallen mensen had verwond.

‘Geen aanwijzing’ terreurcel

Opsporingsdiensten buigen zich over de vraag of Rahami als eenling handelde. De New Yorkse FBI ziet “geen aanwijzing” dat een terreurcel actief is in het gebied. Een buitenlandse connectie werd maandag door de gouverneur van New York “niet uitgesloten”. De 28-jarige Rahami woonde met zijn familie boven een fastfoodrestaurant in Elizabeth, New Jersey.

Reizen naar Pakistan en Afghanisatan

CNN meldt op basis van anonieme bronnen dat Rahimi afgelopen jaren meerdere keren naar Afghanistan en Pakistan is gereisd. In Pakistan was hij volgens de zender zelfs een jaar lang gebleven, tot maart 2014. De politie onderzoekt of Rahimi in het buitenland geradicaliseerd is.

Rahami studeerde een periode stafrecht in New Jersey, maar maakte zijn studie niet af, zo bevestigt een woordvoerder van de opleiding aan CNN. In Quetta, Pakistan is Rahimi in 2011 met een Pakistaanse vrouw getrouwd. Quetta staat bekend als plaats vanwaar leden van de Talibaan opereren. Of zijn vrouw naar de VS is gekomen, is niet bekend.

Na de explosies werden de veiligheidsmaatregelen in New York, waar toch al extra politie op de been was vanwege de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, aangescherpt. Zo werden er nog eens duizend extra agenten en leden van de nationale garde ingezet.

    • Liza van Lonkhuyzen