Wat weten we over de vermoedelijke aanslagpleger in New York?

M/V in het nieuws Ahmad Khan Rahami, vermoedelijke aanslagpleger New York

De man die wordt verdacht van de bomaanslag in Chelsea werd in 2014 opgepakt wegens het neersteken van zijn broer.

Rahami werd maandag gearresteerd na een vuurgevecht in New Jersey waarbij hij en twee agenten gewond raakten.
Rahami werd maandag gearresteerd na een vuurgevecht in New Jersey waarbij hij en twee agenten gewond raakten. Foto: Nicolaus Czarnecki / AP

Wie was Ahmad Khan Rahami, de vermoedelijke aanslagpleger in New York?

De 28-jarige man die ervan wordt verdacht de bom te hebben geplaatst waarbij zaterdag 29 mensen gewond raakten werd geboren in Afghanistan. Hij is aangeklaagd voor vijf keer poging tot moord vanwege het vuurgevecht met agenten bij zijn arrestatie.

Rahami woonde met zijn familie in een appartement boven hun fastfoodrestaurant First American Fried Chicken. Hij stond daar zelf regelmatig achter de kassa. Het restaurant stond bekend om het goedkope voedsel, maar ook om moeizame relatie met de buurt. Buren klaagden over samenscholende groepen en lawaaierige klanten.

In 2010 werden twee broers van Rahami opgepakt na een conflict met de politie over de openingstijden. Ruzies in de buurt leidden er toe dat de familie Rahami in 2011 de lokale politie aanklaagde voor intimidatie „vanwege hun religie”.

Jeugdvrienden beschrijven de als kind naar de VS gekomen Rahami in Amerikaanse media als normale en sociale tiener. CNN meldde dat hij begon aan strafrecht, maar hij die studie nooit afmaakte. In zijn twintiger jaren kwam Rahami een aantal keer in aanraking met de politie. Zo bracht hij in 2014 volgens The New York Times drie maanden in de gevangenis door op de verdenking van het neersteken van zijn broer. Hij werd niet veroordeeld.

Reizen naar Afghanistan

Amerikaanse media maken melding van verschillende reizen naar Afghanistan en Pakistan in de jaren voor de aanslagen. Zo verbleef hij bijna een jaar in Quetta in Pakistan, een stad van waaruit Talibaanleden opereren. In 2011 zou hij getrouwd zijn met een Pakistaanse. Bij terugkomst in de VS werd hij meermaals ondervraagd, volgens standaardprocedure, maar hij wekte geen argwaan. Tot in 2014. The New York Times schrijft op basis van anonieme politiebronnen dat de vader van Rahami de FBI toen vertelde te vermoeden dat zijn zoon een terrorist was, nadat hij was opgepakt voor het neersteken van zijn broer. Later trok zijn vader de verklaring in. Hij zou slechts bedoeld hebben dat zijn zoon met verkeerde mensen omging.

Vrienden vonden Rahami een veranderd man door zijn reizen, vertelden ze aan onder meer The New York Times. Hij liet zijn baard staan, begon zich volgens traditionele moslimgebruiken te kleden en werd „geslotener”. Opscheppen deed hij volgens hen nog graag, over het racen in opgevoerde auto’s, een van zijn hobby’s.

Enkele dagen voor de explosies heeft de vrouw van Rahami de VS verlaten, zo bleek dinsdag. Haar bestemming is niet bekend.

Zaterdagochtend ontplofte een bom in New Jersey langs het traject van een sponsorloop waarmee geld opgehaald zou worden voor gewonde Amerikaanse mariniers en matrozen. Niemand raakte gewond.

Diezelfde avond werden er wel slachtoffers gemaakt: in de New Yorkse wijk Chelsea ontplofte een tot bom bewerkte snelkookpan; 29 mensen raakten bij de ontploffing gewond. Alle slachtoffers konden zondagochtend het ziekenhuis weer verlaten. Een paar straten verderop werd een vergelijkbaar explosief gevonden.