Twentse bodem

Overijssel naar rechter om afvalwater NAM

De provincie Overijssel stapt naar de rechter om de afvalwaterinjecties in voormalige gasvelden in Twente te stoppen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft zaterdag de oliewinning in Schoonebeek, de grootste winningslocatie in Nederland, hervat en daarmee de injectie van afvalwater in Twentse bodem.

De oliewinning lag sinds april 2015 stil omdat de ondergrondse pijpleiding waarmee afvalwater van Drenthe naar Twente wordt getransporteerd bleek te lekken. Het Staatstoezicht op de Mijnen gaf vorige maand toestemming de herstelde leiding in gebruik te nemen.

Gedeputeerde Staten van Overijssel vinden dat de NAM de injecties moet opschorten tot onderzoek naar alternatieven eind dit jaar is afgerond. „Er zijn nog zoveel vragen onbeantwoord dat hervatting op dit moment onzorgvuldig en ongewenst is.” De NAM is bij het besluit de oliewinning te hervatten voorbijgegaan aan protest en bezwaren van bewoners en politici, stellen het provinciebestuur. „Daarnaast is gebleken dat de praktijk van injecties afwijkt van de vergunningen. Het water bevat meer waterstofsulfide en anticorrosiemiddelen dan verwacht.”

De NAM stelt dat het bedrijf goed heeft nagedacht over hervatting. „Wij vinden dat het veilig en verantwoord kan”, aldus een woordvoerder. „We hadden in augustus al toestemming van het Staatstoezicht. We hebben al een maand gewacht.”

De NAM pompt in Schoonebeek zesduizend vaten olie per dag op.