Trump en Clinton pogen munt te slaan uit aanslag

VS

Maandag arresteerde de FBI een man in New Jersey voor de bomaanslag op Manhattan en het plaatsen van explosieven.

Ahmad Kahn Rahami is neergeschoten en wordt gearresteerd. Foto Ed Murray/NJ Advance Media via AP

De vermoedelijke dader van de bomaanslagen in New York en New Jersey was een 28-jarige Amerikaan van Afghaanse afkomst, goed geïntegreerd, vriendelijk en met een liefde voor auto’s.

Maandag arresteerde de Amerikaanse politie de 28-jarige Ahmad Kahn Rahami na een vuurgevecht. Volgens The New York Times zou hij geradicaliseerd zijn na een reis naar Afghanistan. De politie kwam hem op het spoor door videobeelden, en na een onorthodoxe maatregel: aan miljoenen mensen werd via een systeem dat normaal voor weeralarm wordt gebruikt een sms gestuurd met het signalement van de ‘gewapende en gevaarlijke’ verdachte. Rahami werd uiteindelijk slapend in het portiek van een bar aangetroffen in de plaats Linden, niet ver van zijn woonplaats Elizabeth en de plaats waar de politie zondag een rugzak vond met verschillende explosieven.

Toen de politie Rahami aansprak, begon hij te schieten. Bij het vuurgevecht dat volgde, raakten Rahami en twee agenten lichtgewond. Op tv-beelden is te zien hoe een brancard met daarop de verdachte in een ambulance wordt geladen.

Nu Rahami gearresteerd is, concentreert het onderzoek zich op de vraag of hij alleen handelde en hoe en waar hij het bommenmaken leerde. Bij de aanslag in Chelsea raakten zaterdag 29 mensen gewond. Een bom die op het parcours van een hardloopwedstrijd aan de kust van New Jersey afging, maakte zaterdag geen slachtoffers. Een ander in New York geplaatst explosief en de rugzak met vijf bommen die Rahami achterliet in Elizabeth werden gevonden voordat ze schade konden uitrichten.

Terwijl de verdachte nog op de loop was, en nog voordat een eventuele terreurconnectie was vastgesteld, probeerden presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton al politieke munt te slaan uit de aanslagen – binnenlandse veiligheid is aanstaande maandag ook een van de thema’s in hun eerste tv-debat.

Democrate Clinton pochte op haar ervaring met terrorisme as senator voor New York en minister van Buitenlandse Zaken en zei dat Trump met zijn anti-islam retoriek kan gelden als een „rekruterende sergeant van de terroristen”. „We moeten de bad guys pakken, niet een complete religie”, zei Clinton, die opriep tot het opschroeven van het werk van de inlichtingendiensten.

Haar Republikeinse tegenstrever Trump zei tijdens een campagnespeech in Florida dat de aanslagen het gevolg zijn van het lakse beleid van Obama en Clinton bij de aanpak van IS en bij het controleren van immigranten. „Haar zwakheid, haar gebrek aan effectiviteit hebben dit probleem veroorzaakt, en nu wil ze president worden”, zei hij. „Nou, ik dacht het niet.” Hij klaagde ook over de medische zorg „met room service” en de juridische hulp die de verdachte krijgt.

In een interview met Fox News zei Trump eerder op de dag dat de lokale politie meer etnisch zou moeten profileren om aanslagen te voorkomen. „De politie weet vaak wie die mensen zijn. Maar ze durven er niets aan te doen. (…) We proberen in dit land zo politiek correct te zijn.”

Of Rahami bij het beramen van de aanslagen hulp heeft gehad en wat zijn motieven waren, is nog altijd niet opgehelderd. „We hebben alle reden te geloven dat dit een terreurdaad was”, zei de burgemeester van New York, Bill de Blasio maandag. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

De vijf personen die zondagavond waren aangehouden in New York voor ondervraging zijn inmiddels weer vrij. Onder hen waren familieleden van de vermoedelijke dader.

Maandag deed de FBI een inval op een adres in Elizabeth waar de familie Rahami sinds 2002 een restaurant drijft, First American Fried Chicken. Volgens Amerikaanse media daagde de familie i in 2011 de stad Elizabeth voor de rechter omdat de politie hen zou discrimineren bij het handhaven van de regels voor hun restaurant.