De Troonredes sinds 1958 (die van Rutte zijn niet lang)

De langste troonrede ooit was 3220 woorden, de kortste troonrede 913. Hoe lang zullen de leden van de Staten-Generaal vandaag gaan luisteren naar koning Willem-Alexander?

De Troonrede van vandaag zal ongeveer 1975 woorden tellen, zo’n 18 woorden per zin bevatten en de woorden zullen gemiddeld 6 letters lang zijn. Althans, als premier Rutte de Troonrede schrijft zoals hij dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld deed.

Rutte is wat betreft lengte een redelijk doorsnee Troonredeschrijver. Zijn voorganger, Balkenende, was met gemiddeld 1970 woorden nét iets bondiger. Maar dat het nog veel korter kan toonde Van Agt aan in 1981. Hij maakte een Troonrede van slechts 913 woorden. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de tekst wat last-minute werd geschreven: pas enkele dagen voor Prinsjesdag trad het kabinet van Agt II aan. Met afstand de langste Troonredes waren afkomstig van Lubbers: hij had gemiddeld 2700 worden nodig en ging bovendien vijf keer over de grens van de 3000 woorden heen.

Ook opvallend, een gemiddelde zin van de Troonrede is de afgelopen 58 jaar steeds korter geworden. Waar in 1959 nog een uitschieter van zo’n 27 woorden per zin werd gehaald, schreef Balkenende in 2008 de tekst met de kortste zinnen ooit: dertien woorden per zin.