In beeld

Toppaard van Jeroen Dubbeldam geveild

Misschien wel het beste springpaard ter wereld, SFN Zenith, wordt momenteel openbaar op internet geveild. Het paard van ruiter en vlaggendrager in Rio Jeroen Dubbeldam werd maandagmiddag in een 'goodbye-show' gepresenteerd op Landgoed Balkensloten in Nijkerk.
Als het maatje van Jeroen Dubbeldam gepensioneerd in de wei staat, gaat er een belegging verloren. Dus wordt springpaard Zenith geveild.
Gino Kleisen
Het Springpaardenfonds Nederland (SFN) is de huidige eigenaar van Zenith.
Gino Kleisen
Het investeringsfonds maakte het mogelijk dat Dubbeldam op de Olympische Spelen van Rio op dit toppaard reed.
Gino Kleisen
Het fonds mikt op financieel én sportief rendement. Daarom was afgesproken dat Dubbeldam tot en met de Spelen van Rio op Zenith mocht blijven rijden. Het fonds veilt nog vijf paarden.
Gino Kleisen
Het doel van het fonds is om jonge talentvolle springpaarden aan te kopen en zo te behouden voor de Nederlandse ruiters. Net als bij het voetbal worden veel talentvolle paarden al vroeg opgekocht door rijke buitenlanders.
Gino Kleisen
Het investeringsfonds is in 2006 opgericht door paardensportjournalist Jacob Melissen.
Gino Kleisen
Melissen: „Deze week is wel bijzonder. Het is alsof Lionel Messi geveild wordt voor alle clubs. Wij hebben geen invloed op waar het paard naar toe gaat. We denken met een, anonieme, veiling op internet het meeste geld te kunnen ophalen.”
Gino Kleisen
Insiders schatten het uiteindelijke veilingbedrag van Zenith op zo’n 4 à 5 miljoen euro.
Gino Kleisen
Er wordt gehoopt op een scenario dat een rijke sponsor opstaat en het paard voor Jeroen Dubbeldam koopt zodat hij op Zenith kan blijven rijden.
Gino Kleisen
De internetveiling bereikt woensdag tegen de klok van vier uur haar climax. Dubbeldam zelf is niet aanwezig in Nijkerk. Zulke shows zijn niets voor hem. Bovendien is het voor de ruiter al emotioneel genoeg dat hij zijn ‘maatje’ mogelijk nooit meer zal zien.
Gino Kleisen