De Thuiskok: Zeeuwse bolus

Een weekje Zeeuwse recepten maken kan niet zonder de bolus, het koffiebroodje met suiker, citroenrasp en kaneel. Mocht je ze niet zelf willen maken, dan haal je volgens de auteurs van Zilt Zoet Zeeland de lekkerste exemplaren bij bakkerij Sonnemans in Burgh-Haamstede.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Meng de gezeefde bloem met een snufje zout in een beslagkom. Los de gist en boter op in de lauwe melk. Giet dit mengsel in een kuiltje bij de bloem. Giet daarbij het losgeklopte ei en meng en kneed gedurende 10 minuten tot een soepel, net niet kleverig deeg. Laat het deeg een uur onder een vochtige doek rijzen op een warme plek. Meng suiker, kaneel en citroenrasp. Kneed het deeg nogmaals goed en verdeel in 20 repen van ongeveer 65 gram. Laat dit nog eens 20 minuten op de bakplaat onder de doek rijzen.

Rol elke reep uit in het geurige suikermengsel totdat ze er geheel mee bedekt zijn. Pak de sliert en druk deze met de duim op het aanrecht, met de andere hand eromheen draaiend. Leg de bolussen op een ingevette bakplaat in de oven. Zet een vuurvast schaaltje met koud water op de bodem van de oven om uitdrogen te voorkomen. Bak ze 6 minuten in de oven.

    • Sam de Voogt