De Thuiskok: Chowder + tapijtschelpen

Chowder is een typisch Amerikaans gerecht waar hier een Zeeuwse twist aan wordt gegeven met tapijtschelpen. De soep op basis van bouillon, op smaak gebracht met melk of room en verdikt met bloem, aardappel of crackers wordt in de VS vaak met kokkels of venusschelpen gemaakt. De schelpdieren lijken allemaal op elkaar, dus als de ene niet verkrijgbaar is, kunt u die gemakkelijk vervangen door een ander.

Fruit de groenten een paar minuten op de bodem van een soeppan in de olie en 2 eetlepels boter. Voeg de bouillon toe en laat 10 minuten met het deksel op de pan zachtjes garen. Verhit in een diepe koekenpan een klontje boter met het bier en voeg dan de schelpen toe en stoof met het deksel op de pan op gematigd vuur totdat alle schelpen open zijn. Schud af en toe voorzichtig om. Schep dan de schelpen uit de pan. Zeef het bier-bakvocht en voeg toe aan de bouillon. Roer er de room doorheen, breng eventueel op smaak met peper en zout en warm door. Schep op elk bord een hoopje schelpen en een flinke lepel soep er overheen. Serveer met vers brood.

    • Sam de Voogt