Skittles

Rel om tweet van Trumps zoon over migranten

Foto Twitter

Met een tweet over de kleurrijke fruitsnoepjes Skittles dacht Donald Trump jr. een ferm politiek statement te maken over Syrische vluchtelingen. De stelling werd zeker opgemerkt, maar oogstte vooral afschuw.

Want wat schreef Trump jr. bij de foto van een bak snoepgoed? „Als ik een kom Skittles had en ik zou je vertellen dat er drie in zaten waar je dood aan zou gaan, zou je dan een handje nemen? Dat is ons Syrische vluchtelingenprobleem.”

Binnen een dag plaatsten honderden mensen foto’s van Syrische vluchtelingen en oorlogsslachtoffers op social media met de tekst „not a Skittle”. „Aylan [een op 3-jarige leeftijd verdronken Syrisch jongetje, red.] is geen Skittle”, aldus een twitteraar. Anderen wezen Trump jr. erop hoe kwetsend zijn vergelijking was. „Familieleden van mijn beste vrienden, onder wie kinderen, zitten vast in het door oorlog verscheurde Aleppo”, schreef Vanity Fair-journalist Kurt Eichenwald. „Ik zal ze doorgegeven dat u ze lacherig vergelijkt met Skittles.”

Washington Post-columnist Philip Bump becijferde dat de kans dat een Amerikaan vermoord wordt door een in het buitenland geboren terrorist 1 op 3.609.709 is. Vertaald naar de analogie van Trump jr. zou je anderhalf olympisch zwembad met Skittles moeten vullen om drie dodelijke slachtoffers te hebben. Ook is de kans om te stikken in voedsel ruim duizend maal groter dan de kans om door een buitenlandse terrorist te worden vermoord. Die kans is namelijk 1 op 3.408, aldus de Amerikaanse National Safety Council.

Wrigley Americas, het bedrijf dat Skittles produceert, noemde de vergelijking „ongepast” en wilde verder geen commentaar geven „omdat dit ten onrechte kan worden opgevat als marketing”. De Trump-campagne heeft nog niet op de commotie gereageerd.

Saillant detail: de fotograaf van de bak Skittles, David Kittos, vluchtte op 6-jarige leeftijd uit Cyprus toen Turkije het noorden van het eiland bezette. Dat zei hij dinsdag tegenover de BBC. „Dit is niet gedaan met mijn toestemming. Ik steun zijn [Trumps, red.] politiek niet en ik zou nooit zijn geld aannemen om de foto te laten gebruiken”, aldus Kittos.