Rutte: er zijn nog grote dingen te doen

De premier is nog niet tevreden met de laatste begroting van zijn tweede kabinet. “Dit is een tussenstand.”

Premier Rutte komt dinsdag aan bij de Ridderzaal voor Prinsjesdag. Foto ANP / Remko de Waal

Of de premier tevreden is met deze laatste begroting van zijn tweede kabinet? Zeker niet. „Dit is een tussenstand. Pas als iedereen voelt dat het beter gaat, ben ik tevreden.” Is Nederland wel zo’n beetje af? „Integendeel, er zijn nog grote dingen te doen.”

In het interview-rondje met journalisten van de geschreven pers wilde premier Mark Rutte (VVD) dinsdagmiddag niks van vragen over de verkiezingscampagne weten. Dat is allemaal van later zorg, hij is komende maanden voor „95, 96, nee, 97 procent gewoon nog premier van alle Nederlanders”, verzekerde Rutte. Intussen was de centrale boodschap tussen de regels door overduidelijk. Geef Rutte en zijn VVD de kans om Nederland „af” te maken. Zo’n beetje zoals de campagneleus van het CDA dertig jaar geleden: ‘Laat Lubbers zijn karwei afmaken’.

‘We moeten komende jaren kijken wat er kan’

Want dat het economisch beter gaat, voelt nog niet iedereen, zei Rutte, en dat moet wel. De werkgelegenheid moet nog verder omhoog, terug naar het niveau van voor de economische crisis. De koopkrachtstijging voor 2017 vindt Rutte „netjes”, maar „we gaan komende jaren kijken wat er kan”.

De premier inzetten als troef. Het leverde het CDA, toen de grootste regeringspartij, in 1986 een grote winst op. Ze stegen van 45 naar 54 zetels. De VVD verloor als junior regeringspartner toen negen zetels. Nu staat de junior partner er ook slecht voor. Twee jaar geleden nam Rutte het met Prinsjesdag nog op voor coalitiepartner Diederik Samsom: „Ik weet zéker dat de PvdA weer gaat stijgen in de peilingen.” Nu hield hij zijn mond daar liever over. „Nee, dat laat ik nu maar even bij de PvdA.”

Lees ook: Over die mooie cijfers hoor je na vandaag weinig meer, een analyse over de positie van het kabinet op deze Prinsjesdag.
    • Annemarie Kas