Robotisering

Menselijke belegger wint het op ‘onderbuikgevoel’

Mensen hebben in de concurrentiestrijd met robots en kunstmatige intelligentie voorlopig nog een belangrijk voordeel: onderbuikgevoel.

Uit onderzoek van Cambridge University blijkt dat de gevoeligheid voor lichamelijke signalen in hoge mate financieel succes bepaalt in de aandelenhandel.

De onderzoekers, die hun studie deze maand publiceren in het vakblad Scientific Reports, onderzochten de resultaten van achttien beurshandelaren die werkzaam waren in de zogeheten flitshandel. Daarbij moeten handelaren vaak in zeer korte tijd beslissingen nemen.

De handelaren die hoog scoorden op zogeheten ‘interoceptie’, het vermogen om signalen uit het lichaam goed te interpreteren, namen vaker de juiste aankoop- of verkoopbeslissing en verdienden meer geld dan concurrenten die minder in touch waren met hun intuïtie. De mate van interoceptie maten de onderzoekers bijvoorbeeld door handelaren hun eigen hartslag te laten inschatten.

De grote rol die dit ‘fysieke zelfbewustzijn’ speelt in het bepalen van beurssucces laat volgens de onderzoekers zien dat automatisering van menselijke taken door computers, robots of kunstmatige intelligentie soms tekort kan schieten. Juist in de aandelenhandel worden steeds meer taken van menselijke handelaren overgenomen door algoritmes en computers.

„Als je alleen het bewuste brein van mensen vertaalt naar software, kun je snel tot de conclusie komen dat menselijke medewerkers gedoemd zijn”, zegt onderzoeker Mark Gurnell van Cambridge tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

Gurnell: „Maar nu wordt steeds duidelijker dat het brein en het lichaam functioneren als een eenheid. Die eenheid krijgt allerlei signalen die niet voor het bewuste brein toegankelijk zijn. Dan moeten we ook erkennen hoe uitzonderlijk goed mensen zijn in het herkennen van patronen. Mensen kunnen wel degelijk de concurrentie aan met machines.”