Rahami al in 2014 bekend bij FBI als mogelijke terrorist

De vader van de verdachte van de bomaanslagen in New York en New Jersey zei de politie in 2014 dat zijn zoon een terrorist was.

Rahami werd maandag gearresteerd na een vuurgevecht in New Jersey waarbij hij en twee agenten gewond raakten. Foto: Nicolaus Czarnecki / AP

Ahmad Khan Rahami, de man die maandag werd gearresteerd in verband met de bomaanslagen in New York en New Jersey van afgelopen zaterdag, stond al in 2014 bekend als mogelijke terrorist bij de federale recherche FBI. Dat meldt The New York Times dinsdag op basis van anonieme bronnen bij de politie.

Ahmad Khan Rahami werd destijds aangehouden op verdenking van het neersteken van zijn broer en het bezit van een vuurwapen. Zijn vader, Mohammad Rahami, vertelde de politie dat hij vermoedde dat zijn zoon een terrorist was. De FBI opende hierop een onderzoek. Mohammad Rahami trok zijn verklaring vervolgens in: hij zei te hebben bedoeld dat zijn zoon met de verkeerde mensen omging.

Officieel aangeklaagd

In het onderzoek naar de aanslagen in New York en New Jersey werd de 28-jarige Rahami dinsdag officieel aangeklaagd voor vijfmaal poging tot moord op agenten en verschillende wapendelicten. Er zullen nog meer aanklachten tegen Rahami volgen, omdat nog niet is besloten hoe hij wordt aangeklaagd voor de bomaanslagen.

Er raakten zaterdag 29 mensen gewond toen een bom in een prullenbak ontplofte in de New Yorkse wijk Chelsea. Ook in Seaside Park en Elizabeth in de staat New Jersey ging bommen af. Hierbij vielen geen slachoffers. Rahami werd maandag gearresteerd na een vuurgevecht in New Jersey waarbij hij en twee agenten gewond raakten. Opsporingsdiensten buigen zich over de vraag of Rahami als eenling handelde.

    • Etienne Verschuren