Raad van State: kabinet moet verder hervormen

Vooral op het gebied van de arbeidsmarkt, klimaat en de gezondheidszorg zijn “structurele hervormingen van de economie nodig”.

Vice-president Piet Hein Donner van de Raad van State. Foto Bart Maat / ANP

Het kabinet zou verder moeten hervormen, vanwege de internationale onrust en onevenwichtigheden binnen de Nederlandse samenleving. Dat schrijft de Raad van State, de belangrijkste adviseur van het kabinet, in het advies over de Miljoenennota. Vooral op het gebied van de arbeidsmarkt, klimaat en de gezondheidszorg zijn “structurele hervormingen van de economie nodig en ook urgent”, schrijft de Raad van State.

De stelling van het kabinet dat de zorg, sociale zekerheid en onderwijs zonder meer op hetzelfde niveau kunnen blijven als nu, is volgens de Raad van State “geen vaststaand gegeven”. Grote internationale onzekerheden, denk aan de onzekere economische gevolgen van de Brexit of het “onconventionele monetaire beleid” van de Europese centrale banken, leveren een risico op voor de Nederlandse economie.

Raad kritisch over niet naleven begrotingsregels

De Raad van State heeft nog meer kritiek en stelt vast dat het kabinet zich niet aan de eigen financiële afspraken heeft gehouden. De investeringen waar het kabinet trots op is, dus onder andere het extra geld voor de koopkracht, defensie en veiligheid, zijn niet volgens de eigen regels gedaan. Dit „klemt”, schrijft de Raad van State. Had het kabinet zich wel aan de eigen regels gehouden, dan had de begroting waarschijnlijk in 2017 ook aan de Europese afspraken voldaan.

Lees ook: Ineens zijn er cadeautjes voor iedereen, onze analyse over de Miljoenennota en de andere Prinsjesdagstukken.

Verder valt nog op dat de adviseur zich heel duidelijk vóór het lidmaatschap van de Europese Unie uitspreekt. “Nederland kan niet zonder Europese samenwerking, die is van vitaal belang.” Juist vanwege die internationale samenwerking en de verplichtingen die daarbij komen kijken, zou het kabinet meer in onder andere Defensie moeten investeren dan nu gebeurt.

    • Annemarie Kas