Prinsjesdag

Toch geld voor 23 festivals op cultuurbegroting

De lobby van theater- en muziekfestivals is geslaagd: alle 23 festivals die eerder dit jaar ondanks een positieve beoordeling geen subsidie kregen van het Fonds Podiumkunsten krijgen alsnog geld. Minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA) trekt hier op haar begroting voor de komende vier jaar 3,1 miljoen euro voor uit. Het gaat om onder meer Noorderslag, Into The Great Wide Open, Motel Mozaïque, Cultura Nova en Welcome to the Village.

Volgens Bussemaker beantwoorden de festivals aan belangrijke criteria, zoals het bereiken van nieuwe groepen, regionale spreiding en talentontwikkeling. In totaal trekt ze de komende vier jaar 10 miljoen euro extra uit voor de cultuurbegroting, waarop vier jaar geleden 200 miljoen euro werd bezuinigd. Het Rijk besteedt in de periode 2017-2020 jaarlijks 389 miljoen euro aan subsidies voor 88 culturele instellingen en 6 fondsen.

Ook Orkater krijgt alsnog geld: ruim 400.000 euro. De toneelgroep, die overigens ruim 1 miljoen euro had aangevraagd, was eveneens positief beoordeeld, maar viel buiten de boot omdat het Fonds Podiumkunsten niet genoeg geld had om alle positieve adviezen te honoreren. Holland Opera (ruim 400.000 euro) en Opera2Day (bijna 350.000 euro) krijgen eveneens alsnog subsidie.

Geen subsidie ondanks een positieve beoordeling krijgt Korzo in Den Haag, het enige productiehuis voor dans in Nederland. Een opvallende plek in de verdeling van het extra geld is er voor cultuureducatie en muziekonderwijs: samen 2,4 miljoen euro extra. Met name het vmbo moet meer aan cultuureducatie gaan doen. Muziekonderwijs is een zorgenkindje in het basisonderwijs. Vier rijksmusea krijgen extra geld: het Letterkundig Museum (250.000 euro), Museum Meermanno (150.000 euro), Huis Doorn (150.000 euro) en Slot Loevestein (125.000 euro). Het resterende geld gaat naar verbetering van de arbeidsmarktpositie van kunstenaars (500.000 euro), talentontwikkeling in de regio (450.000 euro), de Dutch Design Week (400.000 euro), nog meer (literaire) festivals (1,1 miljoen euro).

    • Gretha Pama