Politiek

Zeeuwse raadsleden verlaten PvdA om Turkse coup

De tweekoppige PvdA-fractie uit de Zeeuwse gemeente Kapelle heeft haar zetels opgegeven en het partijlidmaatschap opgezegd. Joyce Bommer en Cees van Ruiten zeggen dinsdag in de Provinciale Zeeuwse Courant dat zij dit doen uit onvrede over de handelwijze van hun partij ten aanzien van het Zeeuwse Statenlid Bayram Erbisim.

PvdA’er Erbisim had in het tv-programma Nieuwsuur zijn begrip getoond voor de massa-arrestaties die in Turkije zijn doorgevoerd na de mislukte staatsgreep van juli. Van het partijbestuur hoefde hij daarover geen verantwoording af te leggen, en dat is Van Ruiten en Bommer in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens de terugtrekkende raadsleden heeft Erbisim de martelingen en zuiveringen in Turkije goedgepraat en diende hij daarop te worden aangesproken.

Van Ruiten en Bommer deden een oproep aan het gewestelijk bestuur van de Zeeuwse PvdA om de kwestie op de agenda te zetten. Het bestuur legde de oproep – die mogelijk ook door andere Zeeuwse PvdA-fracties werd gedaan – naast zich neer. Daarop zegden de Kapelse raadsleden hun lidmaatschap op. „We liepen allemaal tegen dezelfde muur op”, zegt Bommer in de PZC.

    • Bas Blokker