Groningse woningen ontruimd na vondst handgranaten

De explosieven lagen op zolder en vielen tijdens een renovatie naar beneden.

Hulpdiensten bij de woningen aan de Adriaan Pauwstraat die zijn ontruimd na de vondst van explosieven Foto Anjo de Haan / ANP

In de stad Groningen zijn meer dan dertig woningen ontruimd na de vondst van vier handgranaten. In een woning aan de Adriaan Pauwstraat waren twee bouwvakkers bezig met het renoveren van een huis, toen zij de granaten aantroffen. Het is nog onbekend waarom de handgranaten daar lagen en of er meer explosieven in de woning liggen.

De bouwvakkers trokken een plafondplaat los toen een zak met vier granaten van de zolder naar beneden viel. De mannen brachten de granaten per kruiwagen naar buiten en belden de politie. Die heeft de granaten laten onderzoeken door de Explosieven Opruimingsdienst. De ontstekers zijn inmiddels verwijderd en de politie meldt dat de handgranaten niet uit de Tweede Wereldoorlog komen.

Veertig buurtbewoners zijn door de politie ondergebracht in een opvanglocatie in een nabijgelegen straat. De bewoner van het huis woont er al meerdere jaren en zei tegen de politie nooit geweten te hebben dat er granaten op zolder lagen.

Explosief uit Tweede Wereldoorlog

In een aardappelveld bij de stad Groningen werd dinsdagochtend nog een explosief gevonden. Dat stamt vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog. Ook daar is een bomverkenner voor bomonderzoek ter plaatse.

Twitter avatar polgroningen Politie Groningen Explosief (vermoedelijk uit WOII) aangetroffen op aardappelveld in #Middelstum #Oosterburen. Bomverkenner gaat voor onderzoek ter plaatse.

Verdacht pakketje

Daarnaast is een politiebureau in het Groningse Hoogezand enkele uren gesloten geweest wegens een verdacht pakketje. De politie heeft het pakketje onderzocht met eigen specialisten en geen bijzonderheden gevonden.

Twitter avatar polgroningen Politie Groningen Pakketje bij bureau #Hoogezand onderzocht door expert @polgroningen Geen bijzonderheden. Politiebureau gaat zo weer open.
    • Ties Gijzel