Opvangkamp Lesbos brandt na opstootjes

Vluchtelingen Op het Griekse eiland Lesbos brak gisteravond na protesten brand uit in het opvangkamp.

Maandagavond verwoestte een brand grote delen van het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Er vielen geen slachtoffers. In het kamp wonen meer dan vierduizend mensen. Foto Michael Schwarz/AP

Een uitslaande brand in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos heeft een groot deel van de vluchtelingenopvang in de as gelegd. Alle ruim drieduizend vluchtelingen zijn geëvacueerd.

Het lijkt erop dat de brand maandagavond is aangestoken. Het vuur ontstond na een ruzie tussen verschillende etnische groepen. Die wilden aanvankelijk gezamenlijk een hongerstaking en een protestmars houden. Toen niet iedereen meedeed en sommigen toch in de rij gingen staan voor voedsel ontstonden er opstootjes en staken mensen matjes en later tenten in brand.

Lees ook dit interview met de coördinator van Stichting Bootvluchteling op Lesbos: ‘Bijna alle tenten zijn in de fik gestoken’

De spanningen in de kampen op de Griekse eilanden nemen toe naarmate mensen er langer vastgehouden worden. De asielprocedures zijn uiterst traag en de omstandigheden slecht.

Vooral Afrikanen, Afghanen en Pakistanen voelen zich achtergesteld en zijn gefrustreerd. Sinds dit voorjaar lukt het de meeste mensen niet meer om van de Griekse eilanden af te komen en op eigen kracht illegaal door te reizen naar andere Europese landen. Daardoor groeit de frustratie en uitzichtloosheid. Vluchtelingen met de grootste kans op asiel, zoals Syrische families, worden sneller geregistreerd en hebben betere faciliteiten dan bijvoorbeeld alleenstaande mannen uit Afrika.

Tekst gaat verder na de video:

Intussen komen meer mensen aan vanuit Turkije, dan er doorstromen. In augustus nam de instroom voor het eerst sinds de vluchtelingendeal tussen Turkije en EU uit maart weer flink toe. Er kwamen 3.447 mensen aan.

De meeste EU-landen houden zich niet aan de afspraak grote aantallen asielzoekers uit Griekenland en Italië over te nemen. Het behandelen van asielaanvragen gaat langzaam. Terugsturen naar het land van herkomst lukt maar mondjesmaat. Vluchtelingen terugsturen naar Turkije, zoals in maart is afgesproken, stuit op grote juridische obstakels.

De kampen op de eilanden raken daardoor steeds voller. Op Lesbos zitten nu 5.660 mensen vast terwijl er 3.500 opvangplaatsen zijn. Kamp Moria is overbevolkt. Er zijn te weinig bedden, douches en toiletten.

Moria is de grootste zogenaamde hotspot in Griekenland. Een kamp met containers en tenten op een heuvel met hoge prikkeldraadhekken. Aanvankelijk sliepen vluchtelingen er massaal in kleine tentjes in de brandende zon op de hellingen. Als het regende werd het een enorme modderpoel. Geleidelijk zijn de faciliteiten verbeterd en kwamen er meer tenten en containers, maar lang niet genoeg. Gisteravond zijn honderden tenten afgebrand. De containers staan nog.

    • Marloes de Koning