Oliemaatschappij

Petrobras investeert minder

Foto iStock

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras gaat de komende vijf jaar een kwart minder investeren. Dat heeft het concern dinsdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn nieuwste vijfjarenplan.

Petrobras gaat tussen 2017 en 2021 voor 74,1 miljard dollar (66,3 miljard euro) investeren, waar het eerder nog uitging van 98,4 miljard dollar tussen 2015 en 2019. In het vijfjarenplan dat in 2012 werd gepresenteerd, beloofde Petrobras nog voor 236,5 miljard dollar te investeren.

Petrobras is niet de enige grote oliemaatschappij die investeringen voor zich uitschuift. De voornaamste reden hiervoor is de aanhoudend lage olieprijs. Daarnaast is Petrobras verwikkeld in een omvangrijk corruptieschandaal, waarbij werknemers jarenlang steekpenningen zouden hebben aangenomen van aannemers en bouwbedrijven in ruil voor opdrachten. In totaal zou er voor honderden miljoenen euro’s aan smeergeld betaald zijn. Vorige week werd in deze zaak de Braziliaanse oud-president Lula nog aangeklaagd; ook hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie en witwassen.

Naast het snijden in investeringen kondigde Petrobras dinsdag ook aan dat het voor bijna 20 miljard dollar aan bezittingen gaat verkopen om zijn schuldenlast terug te dringen. Van alle oliebedrijven heeft Petrobras de hoogste schuld. (NRC)

    • Barbara Rijlaarsdam