‘Nu hoef ik nooit meer weg, heerlijk’

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. John van Schaik (54) stopte als elektrotechnicus en bedient nu de veerpont in zijn geboortedorp.

Hoogtepunt: „De vrijheid. Vroeger was ik alleen maar met mijn werk bezig, nu heb ik tijd voor andere dingen.”

Dieptepunt: „Ik moet verschrikkelijk goed oppassen dat er geen bootjes tegen de kabel van mijn veerpont varen. Dat is soms best lastig.”

2109CARswitch2

Vader en grootvader ook veerman

„Al heel mijn leven woon ik in het huis naast de veerpont in het buurtschap Nessersluis. Mijn vader voer al op deze pont en vóór hem mijn grootvader, maar ik was niet van plan om ook veerman te worden. Mijn vader deed dit werk in zijn eentje en stond van vroeg tot laat op de pont, zeven dagen per week. Dat wilde ik niet.”

2109CARswitch1

Om de haverklap in de file

„Na mijn opleiding in de elektrotechniek kwam ik terecht bij een grafisch bedrijf dat onder meer filmontwikkelmachines maakte. We plaatsten de apparatuur bij klanten en deden het onderhoud. Heerlijk werk, maar ik reed heel Nederland door en was de hele dag van huis. Begin jaren tachtig werd het bovendien steeds drukker op te weg. Ik stond om de haverklap in de file.”

Zwaaien naar de kinderen

„Nadat mijn vader met pensioen ging, ik was 23 jaar, dacht ik: ‘Nou, de pont is eigenlijk ook wel leuk.’ Mijn broer stond ook al op de pont, dus de beslissing was snel gemaakt. Nu werk ik vanuit huis en hoef ik nooit weg, heerlijk. Toen de kinderen klein waren, zetten we de box voor het raam en kon ik altijd naar ze zwaaien. Als het rustig is, doe ik onder werktijd andere dingen, zoals het gras maaien, of spullen repareren van mensen uit de buurt.”

Altijd buiten

„Ik word vaak gevraagd of het niet saai is; telkens weer diezelfde 60 meter op en neer. Maar daar heb ik helemaal geen erg in, want ik ben bezig met de klanten. Het klinkt misschien gek, maar ik ben niet zo van het water en van de boten, ik ben er voor de mensen. Als veerman moet je wel van de natuur houden: je staat altijd buiten, ook als het keihard regent, hagelt of sneeuwt. Je maakt alle facetten van het weer mee, dat heeft ook wel wat.”