Negen arrestaties na brand vluchtelingenkamp Lesbos

De kampbewoners zijn gefrustreerd over lange wachttijden bij de asielprocedure en zijn bang teruggestuurd te worden naar Turkije.

Migranten bij een grote brand in vluchtelingenkamp Moria in Lesbos.
Migranten bij een grote brand in vluchtelingenkamp Moria in Lesbos. Foto Michael Schwarz / AP

Negen bewoners van een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos zijn gearresteerd nadat maandag brand uitbrak in het kamp. Dat meldt persbureau AFP op basis van een politiebron. Bij de brand vielen geen slachtoffers.

Duizenden ontvluchtten het kamp Moria tijdelijk. Volgens de politie is 60 procent van het kamp verwoest: zestig prefab-huizen, honderd tenten en drie containers met hulpgoederen. Honderden vluchtelingen zijn nog verspreid over het eiland.

Beelden van de brand (tekst gaat verder onder de video):

De brand ontstond nadat gevechten uitbraken tussen groepen bewoners. Onder de arrestanten zijn Afghanen, Irakezen, een Senegalees, een Syriër en een Kameroener. Zij zouden de gevechten zijn begonnen. Volgens de politie in Athene zijn veertig agenten van de oproerpolitie naar het kamp gestuurd.

Lang wachten

Het is niet duidelijk wat de aanleiding was voor de gevechten en hoe de brand is ontstaan. De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, zegt dat de brand gelinkt is aan de slechte leefomstandigheden in het kamp. Die voeden de frustratie over het lange wachten rondom de asielprocedure.

Het kamp is bovendien overvol. Er zitten momenteel 5.700 vluchtelingen en migranten op Lesbos, waar plek is voor ongeveer 3.500 mensen. In Moria wonen al 4.000 migranten, maar daar is slechts plek voor ongeveer de helft, volgens Griekse media.

Na geruchten over deportaties naar Turkije, zouden honderden migranten naar een nabijgelegen dorp zijn gemarcheerd om te protesteren. Volgens een akkoord tussen Turkije en de EU moeten de migranten op de Griekse eilanden worden teruggestuurd naar Turkije. De route naar Europa zit grotendeels dicht, omdat een aantal Balkanlanden begin dit jaar zijn grenzen heeft gesloten.