Nederlanders minder met vakantie naar Turkije

reizen

Het toerisme naar Turkije, Griekenland en Zwitserland daalt. In Duitsland wordt het meest uitgegeven.

Foto iStock

Nederlanders hebben in het eerste halfjaar van 2016 flink minder geld besteed in Turkije. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2015 zijn de reisbestedingen bijna 40 procent gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook Griekenland (-37 procent) en Zwitserland (-19 procent) zijn veel minder populair vergeleken met andere landen. In totaal daalden de bestedingen in de drie landen met 140 miljoen euro. Oostenrijk (+8,7 procent), Spanje (+8,4 procent), Frankrijk (+7 procent) en Duitsland (+2,1 procent) zijn juist populairder (samen +132 miljoen euro) dan een jaar eerder. De totale uitgaven van Nederlanders in het buitenland daalden van 5,3 naar 5,2 miljard euro.

In Zwitserland is niet zozeer het aantal reizigers gedaald, maar verblijven Nederlanders korter. Sinds begin 2015 is de wisselkoers van de Zwitserse frank een stuk ongunstiger voor inwoners uit eurolanden.

In Turkije en Griekenland liep het aantal Nederlanders wel terug. Turkije wordt geteisterd door terroristische aanslagen en heeft last van de nasleep van de couppoging in juli.

Zo zijn de bestedingen in Turkije en Griekenland op het laagste niveau in tien jaar, volgens de cijfers van het CBS. In Turkije komen deze uit op 81 miljoen in het eerste halfjaar van 2016, in Griekenland op 122 miljoen. Op het hoogtepunt in 2012 werd in Turkije nog 175 miljoen euro besteed in het eerste halfjaar.

Na het begin van de financiële crisis daalden de reisbestedingen in Griekenland ook fors, van 193 miljoen euro in het eerste half jaar van 2009 naar 126 miljoen euro een jaar later. De toename van de bestedingen tussen 2010 en 2015 naar 195 miljoen euro, is het laatste half jaar weer volledig verdwenen. Duitsland blijft verreweg het populairst onder de Nederlanders.