Nederlanders geven bijna 40 procent minder uit in Turkije

Ook in Griekenland en Zwitserland dalen de bestedingen flink, in Turkije en Griekenland naar het laagste punt in tien jaar.

De Kocatepe-moskee in het centrum van Ankara. Foto Robin Utrecht / ANP

Nederlanders hebben in het eerste half jaar van 2016 flink minder geld besteed in Turkije. Vergeleken met het eerste half jaar van 2015 zijn de reisbestedingen met bijna 40 procent gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook in Griekenland (-37 procent) en Zwitserland (-19 procent) hebben Nederlanders minder geld uitgegeven. In totaal daalden de bestedingen in de drie landen met 140 miljoen euro. Oostenrijk (+8,7 procent), Spanje (+8,4 procent), Frankrijk (+7 procent) en Duitsland (+2,1 procent) zijn juist populairder (samen +132 miljoen euro) dan een jaar eerder. De totale uitgaven van Nederlanders in het buitenland daalden van 5,3 naar 5,2 miljard euro.

Vluchtelingen

Niet alleen de bestedingen in Griekenland en Turkije zijn teruggelopen, ook het aantal Nederlandse reizigers naar die landen is afgenomen. In Zwitserland is niet zozeer het aantal reizigers gedaald, maar verblijven Nederlanders korter. Sinds begin 2015 is de wisselkoers van de Zwitserse frank een stuk ongunstiger voor inwoners uit eurolanden.

In Turkije en Griekenland liep het aantal Nederlanders wel terug. Turkije wordt geteisterd door terroristische aanslagen en de nasleep van de couppoging in juli. Zowel Griekenland als Turkije hebben te maken met een groot aantal inkomende vluchtelingen. Of deze ontwikkelingen ook van invloed zijn op het Nederlandse reisgedrag, is niet vastgesteld.

Laagste punt in tien jaar

Zo komen de bestedingen in Turkije en Griekenland op het laagste niveau in tien jaar, volgens de cijfers van het CBS. In Turkije komen deze uit op 81 miljoen in het eerste half jaar van 2016, in Griekenland 122 miljoen. Op het hoogtepunt in 2012 werd in Turkije nog 175 miljoen euro besteed in het eerste half jaar.

Na het begin van de financiële crisis daalden de reisbestedingen in Griekenland ook fors, van 193 miljoen euro in het eerste half jaar van 2009 naar 126 miljoen euro een jaar later. De toename van de bestedingen tussen 2010 en 2015 naar 195 miljoen euro, is het laatste half jaar weer volledig verdwenen.

Lees ook over de voorspelde Nederlandse economie in 2017 Is de schade van de crisis definitief voorbij?

Duitsland blijft verreweg de populairste reisbestemming voor Nederlanders. Bijna een kwart van al het in het buitenland besteed geld, wordt daar uitgegeven. Dat komt ook door dagtochtjes naar de oosterburen, evenals het shoppen over de grens.

    • Menno Sedee