‘Nederland en België willen samen twee fregatten kopen’

Dat zegt een Belgische admiraal. Het Nederlandse ministerie van Defensie spreekt tegen dat er al concrete plannen zijn.

Het zou gaan om twee fregatten die samen één miljard euro moeten kosten. Foto: Koen van Weel / ANP

Nederland en België willen samen twee fregatten kopen. Dat heeft Wim Robberecht, de nieuwe admiraal van de Belgische marine, dinsdag gezegd tegen de Belgische omroep VRT.

De aanschaf van de fregatten kost volgens de omroep één miljard euro. Het zou voor het eerst zijn dat Nederland en België een dergelijk grote militaire uitgave doen. Robberecht tegen de VRT:

“We werken al twintig jaar samen met de Nederlanders. We onderhouden samen, we vormen en plannen samen. En nu gaan we voor het eerst ook samen de schepen vervangen.”

Robberecht werd dinsdag tijdens een militaire plechtigheid voorgesteld als nieuwe commandant bij de Belgische marine. Hij zei niet uit te sluiten in de toekomst ook met andere Europese landen nauwer samen te werken.

Lees ook over de begroting van Defensie: Defensie: een hele kleine pleister.

Nederland: nog geen concrete plannen

In een reactie op de uitspraken van Robberecht laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten dat er wel met de Belgen wordt gesproken, maar dat er “nog geen concrete plannen” zijn voor een gezamenlijke aanschaf:

“Er wordt gesproken over een gezamenlijke aanschaf, maar wij zijn als Defensie nog niet zover. Er zijn geen concrete plannen.”

Het ministerie kon niet zeggen waarvoor de fregatten zullen worden gebruikt, mocht het komen tot aanschaf. De huidige Nederlandse fregatten worden onder meer ingezet bij onderzeebootbestrijding en het uitschakelen van luchtdoelen. Ook is niet duidelijk hoe de fregatten zullen worden gefinancierd.

De Nederlandse en Belgische marine werken al nauw samen, zo onderhoudt Nederland de Belgische fregatten en doet België hetzelfde bij de Nederlandse mijnenjagers. Ook hebben Nederland en België een gezamenlijk maritiem hoofdkwartier in Den Helder.

    • Etienne Verschuren