Na de Kamer wacht geen zwart gat

De vertrekkers Tientallen Kamerleden beleven dinsdag hun laatste Prinsjesdag. Ze vertrekken na de verkiezingen. Drie maken kort de balans op.

Foto David van Dam

Jacobi vanmorgen in haar werkkamer. Ze zegt vooral de bodes te gaan missen. Foto David van Dam

1. Lutz Jacobi

Jacobi (60) is Tweede Kamerlid sinds 2006 voor de PvdA. In 2012 deed ze mee aan de strijd om het lijsttrekkerschap van de partij, maar ze verloor.

Wat gaat u het meest missen?
„De Kamerbodes en de beveiligers. Daar heb ik altijd leuke gesprekken mee. Ik neem ze ook om de beurt mee naar een voetbalwedstrijd van SC Heerenveen of Cambuur. Het is ooit begonnen met de bode Bertus. Hij is nu overleden. Bertus was gek van ADO Den Haag. De Kamerbodes loten onder elkaar en één keer per jaar gaan ze met mij mee. Ik betaal alles: de reis, het eten van tevoren, de wedstrijd. Ze gaan mij ook missen. Dat hebben ze al gezegd.”

Wat zult u missen als kiespijn?
„Dat je tot diep in de nacht moet wachten omdat er nog een stemming komt over een motie van wantrouwen. Sowieso: die debatten in de nacht. Ik vind het niet normaal dat je zestien uur op één dag onder een dak blijft. Ze zijn er ook te vaak, die moties van wantrouwen. Vooral als politiek statement.”

Nu wacht voor u het zwarte gat?
„Ik krijg geen zwart gat. Ik maak me helemaal geen zorgen, ik heb nogal een staat van dienst en een netwerk van hier tot Tokio. Ik heb ook al allerlei verzoeken en aanbiedingen. Ik zeg nog niet wat, maar het zal zeker een mensen-mens-baan worden. En ik hou van klaverjassen, lezen, lekker eten met mijn partner Koos, varen, fietsen, wandelen. En ik wil weer gaan sporten: schaatsen.”

Op wie moeten uw 16.082 kiezers straks gaan stemmen?
„Ik heb de lijst nog niet gezien, maar ik vind wel dat je op iemand uit je eigen regio moet stemmen. Dus in mijn geval Friesland. Zo’n Kamerlid uit jouw regio hoort toegewijd te zijn aan die regio en voor je op te komen.”

Lees ook over Prinsjesdag: Dit zijn de mannen achter de Miljoenennota

2. Fred Teeven

Teeven (58) is ruim zes jaar Tweede Kamerlid. Eén jaar voor Leefbaar Nederland, in 2002 en daarna voor de VVD. Tussendoor was hij vier jaar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Foto David van Dam

Fred Teeven vlak voor alle plichtplegingen. „Prinsjesdag valt nog wel mee.”. Foto David van Dam

Wat gaat u het meest missen?
„De debatten. Dat vind ik het leukste, het contact met andere politici. Dat wordt toch minder straks, dat realiseer ik me wel. Zo werkt de politiek nu eenmaal. Debatten zijn trouwens vooral leuk als je in de oppositie zit. Ja, die oppositietijd van 2006 tot 2010 vond ik toch veel leuker dan de tijd in de coalitie. Dan ben je veel meer gebonden en moet je af en toe bewindspersonen uit de wind houden en zo. Als Tweede Kamerlid in de oppositie ben je helemaal vrij.”

Wat zult u missen als kiespijn?
„Al die representatieve verplichtingen. Prinsjesdag vind ik nog wel meevallen, maar al die andere dingen waar je elk jaar weer moet komen opdraven. De laatste avond voordat de Tweede Kamer met reces gaat, zulke dingen. Moet je eindeloos wachten om een keer te kunnen stemmen, wat een gedoe.”

Nu wacht voor u het zwarte gat?
„Nee hoor. Ik ben per 1 april volgend jaar gewoon aan het werk. Dat weet ik zeker. Ik voer nu gesprekken, heb nog niks concreets. Privaat, publiek, het kan allemaal nog. Maar ik wil wel een echte baan, veertig tot vijftig uur werken. Ik ga geen klusjes doen of commissariaatjes stapelen ofzo.”

Op wie moeten uw 35.103 kiezers straks gaan stemmen?
„Ze moeten helemaal niks. Ik hoop wel dat ze op een VVD’er stemmen. Maar wie de rechterkant van het spectrum een beetje opvult bij ons, dat zou ik nu niet kunnen zeggen.”

Lees ook over Prinsjesdag: De Troonredes sinds 1958 (die van Rutte zijn niet lang)

3. Sharon Gesthuizen

Gesthuizen (40) is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP. Ze verloor vorig jaar de strijd om het SP-partijvoorzitterschap van Ron Meyer.

Foto David van Dam

Sharon Gesthuizen haalt vanmorgen haar telefoon van haar arm. Foto David van Dam

Wat gaat u het meest missen?
„Het gevoel dat je direct dingen aan de orde kunt stellen en in kleine stapjes iets kunt veranderen. Als ik in een gesprek iets hoor of in de krant iets lees waarvan ik denk, hé, dit zit verkeerd, dit klopt niet, dan heb je meteen een hele gereedschapskist tot je beschikking om iets te kunnen dóén. Van debatten tot Kamervragen tot een initiatiefwet. Dat geeft een gevoel van zingeving. Je kunt de wereld een beetje mooier maken. Natuurlijk moet je ook realistisch zijn, je moet eerlijk bekijken of je ook echt iets bereikt met wat je onderneemt.”

Wat zult u missen als kiespijn?
„Wat een zwaar beslag op je legt, is dat je 24/7 bereikbaar moet zijn. Je hebt geen moment rust, mensen gaan ervan uit dat je elk moment van de dag beschikbaar bent. Dat is misschien de andere kant van dezelfde medaille: je kunt iets bereiken, maar voelt daardoor ook constant druk. Je bent geen volksvertegenwoordiger van negen tot vijf en je gaat er natuurlijk voor. Maar soms dacht ik wel: nu even niet.”

Nu wacht voor u het zwarte gat?
„Ik zal altijd tijd tekort komen voor mijn plannen. Ik voer nu wat gesprekken. Maar wat ik ga doen, ligt nog niet vast. Ik vind dat ook riskant: we gaan ook gewoon nog over de begrotingen stemmen, dus je moet elke schijn van belangenverstrengeling vermijden.”

Op wie moeten uw 5.155 kiezers straks stemmen?
„Ha, in de top-6 van de lijst van de SP zitten vier vrouwen, dat is al een unicum. Dus in elk geval op een vrouw!”