Opinie

    • Pieter van Os

Kunstenaar kan niet aan wal

De 25-jarige Britse kunstenares Rebecca Moss is ‘artist in residence’ op een gigantisch containerschip. Ze zou slechts 23 dagen op het schip verblijven, maar door het faillissement van de betreffende rederij, Hanjin Shipping, komt ze voorlopig niet aan wal. De schepen mogen geen haven in zolang onzeker is of de reder de prijs voor aanmeren kan of wil betalen.

Moss’ werk bestaat uit absurdistische filmpjes waarin ze zelf de hoofdrol speelt. Dat werk kreeg nog nooit zoveel aandacht als nu. Van Wall Street Journal tot CNN, iedereen bericht over de kunstenaar die dobbert voor de kust van Japan. Wat ze van al die aandacht vindt, is moeilijk aan haar te vragen. Bellen kan niet, er is geen bereik. Af en toe mag Moss e-mailen via de satelliet, in het kantoortje van de kapitein. Een journalist van de Vancouver Sun kreeg haar zo te pakken; Moss vindt de situatie „bijzonder absurd” en dus „zeer toepasselijk bij haar interesses”. Voorts verbaast ze zich erover dat de spullen in de containers kennelijk gemist kunnen worden. Moss: „Een tragische verspilling van arbeid.” Met Moss dobberen meer dan 1.000 werknemers van Hanjin ergens ter wereld op zee, wachtend op de afwikkeling van het faillissement. Groot verschil tussen haar en die bemanningsleden: zij vrezen voor hun salaris; de onkosten van Moss worden doorbetaald door de galerie.

    • Pieter van Os