KNVB-voorzitter Van Praag: ‘Rest rvc moet ook weg’

Vrijdag vertrok de voorzitter van de rvc, nadat de eredivisieclubs het vertrouwen in de raad hadden opgezegd.

Bert van Oostveen, Michael van Praag en Johan Lokhorst tijdens de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en Utrecht in april. Lokhorst is afgetreden als voorzitter van de raad van commissarissen bij de KNVB.
Bert van Oostveen, Michael van Praag en Johan Lokhorst tijdens de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en Utrecht in april. Lokhorst is afgetreden als voorzitter van de raad van commissarissen bij de KNVB. Foto Stefan Koops / ANP

Als het aan KNVB-voorzitter Michael van Praag ligt, vertrekt de gehele raad van commissarissen (rvc) betaald voetbal van de KNVB. Dat zei hij maandagavond in het programma RTL Late Night. Afgelopen week stapte rvc-voorzitter Johan Lokhorst op.

Volgens Van Praag informeert de rvc hem niet voldoende. Van Praag was er niet van op de hoogte dat de directeur betaald voetbal Bert van Oostveen vertrok, Gijs de Jong als opvolger naar voren werd geschoven (zijn benoeming is door de kritiek opgeschort) én dat de voorzitter van de rvc van plan was op te stappen:

“Je kunt niet werken met mensen die structureel hun collega’s in het bondsbestuur niet informeren.”

De overige rvc-leden zijn Simon Kelder, Henk Kivits, Johan de Kock en Ger Vermeulen. Zij beraden zich nog op hun positie.

De uitzending bij RTL Late Night:

'Geen crisis'

Dat het crisis is bij de KNVB, vindt Van Praag, die vorige week de strijd om het UEFA-leiderschap verloor, echter overdreven:

"Bij het amateurvoetbal gaat het heel goed, maar bij het betaald voetbal zijn inderdaad problemen die opgelost moeten worden."

Vorige week woensdag zegde een ruime meerderheid van de eredivisieclubs het vertrouwen in de raad van commissarissen van de sectie betaald voetbal op. Dat gebeurde nadat de rvc zonder overleg Gijs de Jong als opvolger van Bert van Oostveen had aangewezen. De clubs voelen zich niet voldoende betrokken bij het beleid van de rvc.

Lees ook waarom het niet botert tussen de KNVB en de voetbalclubs

Maandag uitte ook een aantal Jupiler League-clubs kritiek op de rvc. Ze zegden niet het vertrouwen op, maar zijn ook niet te spreken over het feit dat ze niet betrokken zijn bij de besluitvorming rondom de nieuwe directeur betaald voetbal. In een gezamenlijke verklaring roepen ze op "de besluitvorming en de organisatiestructuur van de KNVB grondig onder de loep te nemen".

Advocaat en Van Basten

Verder vertrok Dick Advocaat als assistent-bondscoach (hij ging naar Fenerbahçe) en gaat Marco van Basten vanaf november aan de slag bij de FIFA. Door tegenvallende resultaten van het Nederlands elftal werd in juni Hans van Breukelen aangesteld als technisch directeur van de voetbalbond.

Van Praag was ook niet te spreken over de manier waarop Advocaat en Van Basten de KNVB verlaten. Advocaat beloofde zich in te zetten voor het Nederlands voetbal, Van Basten had zijn gesprekken met de FIFA niet aan Van Praag kenbaar gemaakt.