Klaas Dijkhoff wil in kabinet of fractievoorzitter worden

Dijkhoff is nu staatssecretaris van V&J. Halbe Zijlstra is na komende verkiezingen geen fractievoorzitter meer.

Klaas Dijkhoff op archiefbeeld.
Klaas Dijkhoff op archiefbeeld. Foto Bart Maat / ANP

Als het aan Klaas Dijkhoff ligt wordt hij na de verkiezingen voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer óf neemt hij weer plaats in het kabinet. De VVD bevestigt dinsdagavond tegenover NRC berichtgeving over de ambities van de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

De huidige fractievoorzitter van de VVD is Halbe Zijlstra. Hij gaf aan wel op de lijst te willen van de VVD voor de komende verkiezingen, maar geen fractievoorzitter meer te willen zijn. Als hij geen minister kan worden, wordt Zijlstra weer gewoon Kamerlid.

Niet alleen Dijkhoff ziet de positie van fractievoorzitter zitten, ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft interesse, zei ze in het Radio 1-programma Dit is de dag: “Het fractievoorzitterschap lijkt mij een fantastische baan. Maar er zijn een heleboel mensen die daar over gaan en dat is de toekomstige fractie. Ik ben nu vooral minister van Defensie en de verkiezingen die duren nog even.”

Vluchtelingencrisis

Dijkhoff volgde in maart 2015 Fred Teeven op als staatssecretaris, nadat Teeven en minister Opstelten aftraden vanwege de zogenoemde bonnetjesaffaire. Als staatssecretaris heeft Dijkhoff onder meer de opvang van vluchtelingen in zijn portefeuille.

In 2010 werd Dijkhoff op 29-jarige leeftijd lid van de Tweede Kamer. Gelijktijdig was hij tot 2013 lid van de Bredase gemeenteraad.