Foto en boek

Prijs voor foto van Arib en Samsom

Rond Prinsjesdag worden ook elk jaar de prijzen voor de beste politieke foto en het beste poltiieke boek van het afgelopen jaar uitgereikt. De Prinsjesfotoprijs ging dit jaar naar ANP-fotograaf Bart Maat. Hij won met zijn foto van Khadija Arib en haar partijleider Diederik Samsom die elkaar vasthouden en aankijken. De foto werd gemaakt kort nadat Arib verkozen werd tot Kamervoorzitter. De foto van Maat laat volgens de jury zien dat „we hier wellicht zelfs getuige van een verzoening”. „Naar het schijnt was Arib niet de eerste keuze van haar fractievoorzitter om Kamervoorzitter te worden.” Als beste politieke boek van het jaar werd Weerbare democratie, de grenzen van democratische tolerantie van Bastiaan Rijpkema gekozen. Daarin zoekt de auteur uit wat democratieën kunnen doen tegen partijen en politici die de democratie juist willen ondermijnen. (NRC)

    • Auteur Onbekend