‘Een wijntje op een terras laat ik nu vaak schieten’

Verdienen en uitgeven

Friso Boode (27) is korfballer en speelt voor het nationaal team, dat zich nu voorbereidt op het EK volgende maand in Nederland. Daarnaast is hij docent lichamelijke opvoeding. Hij woont samen in Heerenveen.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Als korfbalinternational krijg je de A-status van het NOC*NSF en ontvang je een salaris. Je wordt dan eigenlijk financieel gefaciliteerd om een fulltime programma te draaien. Maandag tot woensdag zitten we intern op sportcentrum Papendal en trainen we zes keer. Daarnaast geven we clinics, namens de korfbalbond. We vervullen een soort ambassadeursrol; van ons wordt verwacht dat we ons daarvoor inzetten.

„De omvang van mijn baan als docent lichamelijke opvoeding stelt niet zoveel voor. Ik mag bovenop de beurs van NOC*NSF jaarlijks 10.000 euro bruto bijverdienen. Dat komt neer op zo’n vier uurtjes voor de klas, meer is ook niet te combineren. Ik heb met mijn werkgever afgesproken dat ik na mijn tijd als international weer kan terugkeren. Daar heb ik mazzel mee, het is een investering van de school.

„Mijn werk op de school is belangrijk. Ik vind het leuk en krijg er energie van, maar ook het financiële aspect is belangrijk. Ik werkte al een aantal jaar en het lerarensalaris was een stuk hoger dan de sportersuitkering nu. Vraag maar eens aan een docent om netto achtduizend euro per jaar in te leveren. Voor mij was dat een reden om dit werk erbij te blijven doen. De afspraak was dat ik na drie jaar weer volledig zou terugkeren, dat is in december na het EK. Dus dan stop ik als international.”

UIT

‘Ik speelde bij TOP in Sassenheim, nu speel ik in Gorredijk, in de buurt van Heerenveen. Mijn vriendin en ik hebben daar een stuk grond gekocht en zijn een huis aan het bouwen dat eind oktober wordt opgeleverd. Gelukkig had ik spaargeld, want dat heb je wel nodig als je een huis bouwt. We hebben dubbele lasten en als je eenmaal bezig bent, merk je pas hoe duur alles is. We hebben een stuk grond van 500 vierkante meter. Als je dat wilt betegelen met kleiklinkers betaal je al gauw 5.000 euro voor honderd vierkante meter. We proberen zoveel mogelijk de goede keuze te maken, je kunt het geld maar een keer uitgeven.

„Het scheelt dat ik veel gesponsord krijg: een deel van mijn kleding, schoenen en mijn abonnement bij de sportschool waar ik mijn krachttrainingen doe. Het enige abonnement waarvoor ik betaal is Spotify. Omdat ik veel in de auto zit, vanuit Heerenveen naar Papendal, vind ik het heel relaxed om muziek te luisteren.

„Ik zou wel graag wat meer geld willen uitgeven aan socializen met vrienden. In combinatie met m’n sport is dat nu niet echt haalbaar. Een wijntje op een terras laat ik vaak schieten, dat past niet bij het leven van een topsporter. Gelukkig snappen mijn vrienden het ook, die weten waarom ik er vaak niet bij ben. Als ik iedere zaterdag na de wedstrijd de kroeg in zou gaan, is dat niet bevorderlijk voor m’n herstel.”

    • Marloe van der Schrier