Drie arrestaties na plofkraken in filialen Albert Heijn

De politie noemt het opvallend dat er drie plofkraken kort na elkaar plaatsvonden, in een relatief klein gebied.

Foto Lex van Lieshout / ANP

In één nacht zijn er in Nederland vier plofkraken in supermarkten van Albert Heijn gepleegd. Drie mannen in de leeftijd van 25, 26 en 36 jaar zijn door de politie aangehouden op verdenking van drie plofkraken in en nabij Soest. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen de drie plofkraken. Een vierde plofkraak vond plaats in Brielle.

De eerste melding van een plofkraak kwam om 3 uur ‘s nachts binnen in Soest, en in de uren daarop volgden nog twee meldingen uit Soest en Driebergen-Rijsenburg. Een politiewoordvoerder zei tijdens een gesprek met Radio M Utrecht dat hij het opvallend vindt dat de drie overvallen in relatief korte tijd in een klein gebied plaatsvonden.

Ruim drie uur na de eerste melding kwam de politie de verdachten tijdens een zoekactie in Soest op het spoor, waarbij ook een politiehelikopter werd ingezet. De verdachten werden in Soest aangehouden. Ook in Brielle vond de plofkraak plaats in een Albert Heijn.

Bij een plofkraak brengen criminelen een geldautomaat tot ontploffing door gas in de machine te laten lopen. Na de explosie halen zij de bankbiljetten uit de machine. Bankautomaten worden steeds beter beveiligd tegen plofkraken, bijvoorbeeld door inkt over de bankbiljetten te sproeien wanneer de machine ontploft.

In Duitsland nam onlangs het aantal plofkraken toe, omdat de Nederlandse pinautomaten steeds beter beveiligd zijn. Het meest bekende voorbeeld is de Nederlandse ‘Audi-bende’, die in Audi’s de grens overstaken om daar Duitse bankautomaten te beroven. In de Albert Heijn staat een ander soort pinautomaat die losstaat, en dus niet zoals een ‘normale’ pinautomaat vastzit in de muur.