Dodental schipbreuk Thailand loopt op, kapitein gearresteerd

Het vaarbewijs van de kapitein zou zijn verlopen en hij zou twee keer zoveel passagiers aan boord hebben gelaten dan was toegestaan.

Een duiker zoekt naar overlevenden rondom het zinkinde schip.
Een duiker zoekt naar overlevenden rondom het zinkinde schip. Foto Reuters

Het dodental van het bootongeluk in Thailand van afgelopen weekend is opgelopen tot ten minste 27 doden, schrijft AP. Aan het einde van het weekend stond het aantal nog op vijftien doden. 44 passagiers raakten gewond en een jongen van twee jaar en een zeventigjarige vrouw worden nog vermist.

De 27 meter lange passagiersboot had meer dan honderd moslims aan boord en zonk op de terugweg van een islamitisch festival op een rivier ten noorden van Bangkok. Door een lek stroomde de boot vol met water en zonk op enkele meters afstand van de oever van de rivier Chao Phraya.

De autoriteiten doen nog altijd onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Volgens de Bangkok Post zou de boot tegen een betonnen pilaar zijn aangevaren, waardoor een scheur van 7 meter lang in de boeg ontstond.

Lees ook: Zeker 13 doden bij bootramp Thailand

Verlopen vaarbewijs

De kapitein is inmiddels gearresteerd en wordt verdacht van het varen met een verlopen vaarbewijs en het vervoeren van te veel passagiers. AP schrijft dat er maximaal vijftig mensen aan boord mochten, terwijl er ruim twee keer zoveel mensen aan boord waren gegaan.

De boot van twee verdiepingen hoog staat nu half onderwater en met behulp van kranen willen lokale autoriteiten de boot verder uit het water hijsen. Of dit ook gaat lukken is onzeker: bergers vrezen dat de boot breekt wanneer hij verder omhoog wordt gehezen.