HRW: dodental demonstraties Congo loopt op tot 44

De doden vielen tijdens protestacties tegen de president Joseph Kabila, die zijn macht zou misbruiken om zo verkiezingen tegen te houden.

Demonstranten staken gisteren puin in de brand.
Demonstranten staken gisteren puin in de brand. Foto AP

In Congo-Kinshasa (voorheen Democratische Republiek Congo) zijn zeker 44 mensen gedood tijdens protestacties tegen de Congolese president Joseph Kabila. Dat meldt Human Rights Watch dinsdag. In totaal doodden de veiligheidsdiensten volgens de mensenrechtenorganisatie 37 demonstranten, die op hun beurt weer zes agenten en een Kabila-aanhanger om het leven brachten.

Twitter avatar ida_sawyer Ida Sawyer #Kinshasa: Credible reports of 37 killed by security forces since yesterday; protesters killed 6 police officers+1 PPRD supporter- @hrw #DRC

Maandag stond het dodenaantal nog op twintig, toen een demonstratie in de Congolese hoofdstad uit de hand liep en 17 burgers en 3 agenten overleden. In de daaropvolgende nacht en op dinsdag vielen meer slachtoffers, toen de veiligheidsdiensten gebouwen van de oppositie aanvielen. Een pand werd in brand gestoken.

Kabila

Het is sinds maandag onrustig in het land, omdat burgers eisen dat de Congolese president Joseph Kabila aftreedt. Hij is sinds 2001 aan de macht en twee keer herkozen. Zijn presidentschap duurt enkel nog tot december, en hij mag volgens de wet niet nog een keer herkozen worden. Volgens zijn politieke tegenstanders probeert hij daarom nu de aankomende verkiezingen tegen te houden om zijn ambtsperiode te verlengen.

Congo-Kinshasa kent al decennialang een geschiedenis van geweld. Sinds het in 1960 onafhankelijk werd van België heeft het land geen een keer een vreedzame machtswisseling gehad. Van 1971 tot 1997 heette het land Zaïre.