documentaire

2Doc: Wat ik nog ben NPO 2, 23.10-0.15u.

Aanstaande woensdag is het Wereld Alzheimer Dag en daarom zijn er deze week meerdere documentaires en programma’s over de ziekte op tv. Zo is elke dag rond 22.45 uur Gezichten van dementie, met korte portretten van mensen met dementie en hun geliefden. Oud-nieuwslezer Gijs Wanders spreekt met hen over pijn, onmacht, maar ook mooie momenten. Vanavond zendt Omroep MAX de 2Doc Wat ik nog ben uit, over voormalig hersenwetenschapper en bioloog Gerard Smit, die in 2011 de diagnose Alzheimer kreeg. Zijn vrouw Liz begon hem vanaf dat moment te filmen, op zijn eigen verzoek. Het ziekteproces wordt op een intieme manier in beeld gebracht. „Ik ken de gevolgen, want ik heb er veel over gelezen. En toch weet ik niet waar ik in terecht kom”, zegt Gerard in het begin. Het echtpaar wil niet alleen treuren om dingen die verloren gaan, maar ook kijken naar wat er wel mogelijk is. Zo begint Gerard met schilderen: „Ik werk niet meer met mijn hoofd maar vanuit mijn gevoel. Ik ben de ziekte toch ook weer dankbaar, want ik heb iets in mezelf ontdekt, wat ik anders nooit gevonden zou hebben.”

    • Auteur Onbekend