Corruptie

Verdachte: zeven douaniers wisten van omkoping

Corruptie in de Rotterdamse haven is wijder verbreid dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zegt een van de verdachten in een strafzaak rond grootschalige drugssmokkel in de haven. Volgens Christiaan L. waren zeker zeven douaniers op de hoogte van omkoping, of daarbij zelf betrokken. Dat zei hij maandag op de eerste zitting van deze rechtszaak, die vermoedelijk tot het eind van het jaar zal duren.

Twee verklaringen van deze verdachte zijn pas in een laat stadium aan het dossier toegevoegd. Volgens de advocaten is het nog opvallender dat de opname van het getuigenverhoor werd stilgelegd toen deze getuige begon te praten over de verstrekkende corruptie.

Christiaan L. heeft zeker twintig minuten gesproken over de mogelijke betrokkenheid van andere douaniers in de haven. Dat is allemaal niet opgenomen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt op dit moment de rol van twee douaniers.

Een van de aanwezige raadslieden vroeg aan het Openbaar Ministerie of er nog een apart onderzoek loopt naar corruptie. Het Openbaar Ministerie wilde daar niet op ingaan omdat dat niet relevant is voor de strafzaken van de verdachten.

    • Jan Meeus