‘Bijna alle tenten zijn in de fik gestoken’

Brand op Lesbos Tijdens een ruzie ontstond er gisteren een grote brand in het opvangkamp op het Griekse eiland Lesbos. Pascal Scheven (24) werkt als coördinator van Stichting Bootvluchteling op Lesbos: “Mensen zijn kleding, foto’s en papieren kwijt.”

Foto Giorgos Moutafis/Reuters

‘Gisteravond begon voor ons als ‘weer een avond met rellen’. De spanningen lopen op door de onduidelijkheid en mensontwaardige omstandigheden, dus dat gebeurt regelmatig. Dan zetten we onze bus voor medische hulp buiten het kamp op, in plaats van binnen. Gewoonlijk is Stichting Bootvluchteling de enige die ’s nachts in het kamp blijft. Doordat vluchtelingen weten dat we vrijwilligers zijn is geweld tot nu toe nooit tegen ons gericht.

Ik hoor van ooggetuigen dat vluchtelingen gisteren aanvankelijk probeerden een gezamenlijk protest op te zetten, met alle nationaliteiten. Dat zal tegen de levensomstandigheden zijn, want het kamp barst uit zijn voegen. Het is geëscaleerd toen een groep, naar verluidt de Afrikanen, de leiding wilde nemen en niet iedereen meedeed.

Lees ook: Opvangkamp Lesbos brandt na opstootjes

2009IHNinzetje

Bijna alle tenten zijn in de fik gestoken. Daardoor zijn mensen ook kleding, foto’s en papieren kwijt. Echt verschrikkelijk. Iedereen was wel op tijd naar buiten. Nadat het vuur was geblust heeft de oproerpolitie ze ’s avonds weer naar binnen gedreven. Wij mochten als enige organisatie met een medisch team een rondje in het kamp draaien. We troffen vooral mensen aan met ademhalingsproblemen en paniekaanvallen. Er waren geen zwaargewonden. Straks gaan we er met een team en tolken heen om psychologische hulp te bieden. Andere organisaties zijn druk aan het opruimen en tenten opbouwen”.