Alsof Lionel Messi wordt geveild en alle clubs op hem mogen bieden

Paardenveiling

Als het maatje van Jeroen Dubbeldam gepensioneerd in de wei staat, gaat er een belegging verloren. Dus wordt springpaard Zenith geveild.

Misschien wel het beste springpaard ter wereld, Zenith, op de dag dat zijn veiling van start ging.
Misschien wel het beste springpaard ter wereld, Zenith, op de dag dat zijn veiling van start ging. Foto’s Gino Kleisen

De stilte overheerst op landgoed Balkenschoten. Een gevoel van onzekerheid, respect en zelfs een soort rouw vult de harten van de aanwezigen. Het is een rare dag. Misschien wel het beste springpaard ter wereld, SFN Zenith, wordt momenteel openbaar op internet geveild. Zijn goodbye-show is deze maandagmiddag in het rustige Nijkerk. Niemand weet waar hij na woensdag rondloopt, het paard waar Jeroen Dubbeldam Europees en wereldkampioen op werd.

Deftige mannen in strakke pakken discussiëren onder het genot van een ‘glaasje droog’ over wat er met de 12-jarige bruine ruin gaat gebeuren. Lui met geld en liefde voor de springsport. Het gros van hen is aandeelhouder van het Springpaardenfonds Nederland, de huidige eigenaar van Zenith. Zij maakten het mogelijk dat Dubbeldam op de afgelopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro op dit toppaard kon rijden.

Het investeringsfonds, kortweg SFN, is in 2006 opgericht door paardensportjournalist Jacob Melissen. Met een totale inleg van 2,6 miljoen euro was het in de paardenwereld een redelijk kapitaalkrachtig fonds. Het doel was om jonge talentvolle springpaarden aan te kopen en zo te behouden voor de Nederlandse ruiters. Net als bij het voetbal worden veel talentvolle paarden al vroeg opgekocht door rijke buitenlanders.

Bekijk ook: de fotoserie van de ‘goodbye-show’ in Nijkerk

Het blijft beleggen

Waarom wordt de droomcombinatie Dubbeldam-Zenith dan toch uit elkaar gehaald? Het blijft beleggen. Hoezeer de investeerders de sport ook liefhebben, ze willen niet eeuwig wachten tot de paarden gepensioneerd in de wei staan en hun geld verdampt is. Als het SFN had gewild, had het Zenith allang voor vele miljoenen kunnen verkopen. Meteen al na de glorieuze wereldtitel in 2014 was er volop belangstelling.

Het fonds mikt op financieel én sportief rendement. Daarom was afgesproken dat Dubbeldam tot en met de Spelen van Rio op Zenith mocht blijven rijden. De afloop is bekend. De combinatie was in Rio twee honderdsten van een seconde verwijderd van de barrage om de medailles. Een inschattingsfout van de ruiter, het paard deed het subliem.

„Wij denken niet dat het mislopen van een medaille de verkoopprijs omlaag haalt”, zegt SFN-directeur Melissen over de internetveiling, die woensdag tegen de klok van vier uur haar climax bereikt. Het concept is vergelijkbaar met de Eurocommerceveiling, waar het Nederlandse toppaard London voor liefst 8,6 miljoen euro werd verkocht aan wapenhandelaar Gaston Glock. Hij zorgde ervoor dat de Tukker Gerco Schröder op ‘zijn’ London kon blijven rijden.

Voor Zenith wordt er gehoopt op eenzelfde scenario. Dat een rijke sponsor opstaat en het paard voor Jeroen Dubbeldam koopt. Hoe groot die kans is, weet niemand. Geruchten zouden de bieding alleen maar beïnvloeden. De enige voorwaarden om te bieden zijn een borgsom van 250.000 euro en een geldige legitimatie. Op dinsdagochtend is er nog geen bieder geweest die over het startbod van 500.000 euro is gegaan. Maar insiders schatten het uiteindelijke veilingbedrag van Zenith op zo’n 4 à 5 miljoen euro.

Dubbeldam en Zenith op het EK van vorig jaar:

102 procent van de inleg

„Het is maar net wat de gek ervoor geeft”, zegt Melissen, die met zijn fonds nog vijf paarden veilt. Het fonds houdt juridisch gezien op te bestaan na een verandering in de Europese regelgeving. Met (deels) nieuwe investeerders volgt er wel een doorstart met SFN II. Zij kunnen meebieden. Melissen zegt blij te zijn als hij „102 procent” van de inleg kan teruggeven aan de oorspronkelijke investeerders. De zes paarden moeten dan ruim 2 miljoen opleveren. „Bij 98 procent of minder kunnen we stellen dat het SFN mislukt is.”

Toch wordt er ook in het buitenland met grote belangstelling gekeken naar dit concept, waarbij vijf professionele scouts wekelijks op zoek gaan naar potentiële toppaarden. Melissen zegt dat een prinses uit Koeweit het hele fonds ooit heeft willen kopen. Zover is het niet gekomen, omdat het SFN aangaf dat dit in principe niet bespreekbaar is. Melissen: „Deze week is wel bijzonder. Het is alsof Lionel Messi geveild wordt voor alle clubs. Wij hebben geen invloed op waar het paard naartoe gaat. We denken met een anonieme veiling op internet het meeste geld te kunnen ophalen.”

Ultieme romanceverhaal

Dubbeldam zelf is de grote afwezige in Nijkerk. Dat is niet verrassend. Zulke shows zijn niets voor hem. Bovendien is het voor de ruiter al emotioneel genoeg dat hij zijn ‘maatje’ mogelijk nooit meer zal zien. De fokker van Zenith, Herman Voort, is er wel. Hij bracht Zenith groot in de eerste vier jaar. „Zenith is het ultieme romanceverhaal”, zegt Voort. „Ik had de moeder en de vader is geboren bij onze buren. Mooier kan toch niet? Een unieke combinatie, die nooit meer is gemaakt omdat de vader vroeg naar het buitenland ging. Toch wil ik het nog één keer proberen. De moeder is inmiddels oud, dus moeten we gebruik maken van ICSI-techniek. Via een reageerbuisje en een draagmoeder. Wie weet komt er dan een nieuwe Zenith.”

Als Zenith na zijn afscheidsrondje de ring verlaat, gaat Voort nog even naar hem toe. Het is een emotioneel moment. Voort en zijn vrouw geven Zenith nog een aai over zijn karakteristieke bles, poseren voor een laatste foto en dan is het voorbij.