Acht nieuwe arrestaties om aanslag Nice

De acht verdachten zijn van Franse en Tunesische afkomst en zouden in contact hebben gestaan met aanslagpleger Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto: Michel Euler / AP

De Franse politie heeft acht nieuwe verdachten gearresteerd in verband met de aanslag in Nice op 14 juli. Dat meldt persbureau AP dinsdag.

De arrestaties zijn uitgevoerd in het Zuid-Franse departement Alpes-Maritimes, waartoe ook de stad Nice behoort. Volgens de politie stonden de verdachten in contact met de Tunesisch-Franse aanslagpleger Mohamed Lahouaiej Bouhlel. De verdachten zijn van Franse en Tunesische afkomst.

Er worden al vijf mensen vervolgd wegens betrokkenheid bij terreur in Frankrijk. Zij zouden Bouhlel aan een wapen hebben geholpen of hem op een andere manier hebben gesteund. Het is niet meteen duidelijk wat de rol van de acht verdachten is die nu zijn opgepakt.

Op de avond van 14 juli (de Franse nationale feestdag) reed Bouhlel in Nice met een gehuurde vrachtwagen in op de mensenmassa die op de promenade had staan kijken naar het vuurwerk. Bij de aanslag vielen 86 doden en raakten tientallen anderen gewond. Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslag op.

De spil bij veel aanslagen in Frankrijk

Bij veel aanslagen in Frankrijk is de invloedrijke Franse jihadist Rachid Kassim betrokken. Correspondent Peter Vermaas schreef een profiel over hem in NRC.

Profiel Rachid Kassim: Hij is de spil bij tal van aanslagen in Frankrijk