Aantal ondervoede Somaliërs stijgt naar vijf miljoen

Volgens de VN is de aanhoudende droogte de belangrijkste oorzaak van de stijging.

Een boer werkt op een akker met irrigatiekanalen. Foto: Siegfried Modola / Reuters

Het aantal ondervoede Somaliërs is gestegen naar vijf miljoen, ongeveer 40 procent van de totale bevolking van het land. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag naar buiten gebracht, meldt Reuters.

Het aantal is gestegen met 300.000 sinds februari. Meer dan 300.000 kinderen onder de vijf jaar zijn ondervoed. Een belangrijke oorzaak van de sterke stijging sinds februari is volgens de VN de aanhoudende droogte in het land, dat wordt verscheurd door het conflict tussen de door de Afrikaanse Unie gesteunde regering en terreurgroep Al-Shabaab:

“De situatie is ernstig en komt op een moment dat we al te maken hebben met meerdere zaken, zoals droogte, kans op overstromingen, conflict en een toenemende terugkeer van vluchtelingen.”

Mislukte graanoogst

Tienduizenden vluchtelingen zijn dit jaar teruggekeerd naar Somalië vanuit het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Dadaab, Kenia. De Keniaanse regering besloot het kamp te sluiten wegens dreiging van Al-Shabaab. Het kamp moet in november gesloten zijn. Dadaad bood zo’n 300.000, voornamelijk Somalische, vluchtelingen onderdak.

Lees ook: Suiker, terreur en verkrachting in een tentenstad.

Veel van de terugkerende vluchtelingen vestigen zich in het zuiden van Somalië, een landbouwgebied dat de rest van het land van voedsel voorziet. Door aanhoudende droogte is de graanoogst nu echter op de helft van het normale niveau, zo zeggen de VN.

La Niña

Voorlopig lijkt wat betreft de droogte nog geen einde in zicht, met het weerfenomeen La Niña op komst in Oost-Afrika. In tegenstelling tot tegenhanger El Niño waait het bij dit weerfenomeen hard en regent het weinig. Gedurende het korte regenseizoen in Somalië, van oktober tot januari, zal daarom naar verwachting weinig regen vallen.

    • Etienne Verschuren