Wielrennen

Sagan wint eerste EK profs

Peter Sagan won de eerste Europese titel op de weg voor profs. Foto Loic Venance/AFP

De Slowaak Peter Sagan heeft zondag in het Franse Plumelec bij de Europese kampioenschappen wielrennen de wegwedstrijd gewonnen. Het was de eerste keer dat de Europese titelstrijd ook een wedstrijd voor profs kende. Sagan, regerend wereldkampioen, was in de sprint bergop oppermachtig. De Fransman Julian Alaphilippe werd tweede, de Spanjaard Daniel Moreno pakte het brons. De landenploegen leverden een aantrekkelijke finale op een parcours met aan het einde van elke ronde een klim van 1,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent. Nadat alle ontsnappingspogingen op niets uitliepen, was er in de eindsprint nog maar één favoriet. Sagan ging zelf aan en zag niemand in zijn buurt komen. Bij de vrouwen ging de Europese titel naar Anna van der Breggen. De olympische kampioene van Rio versloeg in de eindsprint de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Italiaanse Elisa Longo Borghini. (ANP)

    • Maarten Scholten