Troebel tarwebier ter verheviging van de sublimatie

Winnen, Peter 8-2013 013

Opeens moest ik denken aan het beroemde schilderij Der Wanderer über dem Nebelmeer van de Duitse romanticus Caspar David Friedrich. De wandelaar, op de rug gezien en met een dunne wandelstok, staat op een rots. In de diepte voor hem prikken andere rotspartijen door het neveldek. Het is duidelijk dat de wandelaar zich in een verheven, zeg maar gerust gesublimeerde geestestoestand bevindt.

Op een hoge rots stond ik, in het Schwarzwald. Een neveldeken ontbrak - het was dertig graden, maar het uitzicht was zonder meer verheffend te noemen. Ik, de wandelaar zonder stok maar met rugzakje, kwam helemaal los van de aarde.

Wat enorm bijdroeg aan het loskomen was de pertinente onwil van de hoteleigenaar de wifi te repareren. Het gaf niet. Tijdens de heenreis was de laptop gecrasht terwijl die uit stond. Rara hoe kan zoiets? Hoewel het Schwarzwald vergeven is van de telefoonmasten, kon ik het toch niet opbrengen met mijn fijne „buitenlandbundel” op een smartphone over het wereldwijde web te surfen. Turen op zo’n klein schermpje is een helse, paralympische discipline.

Maandagochtend thuis. De „kantoorcomputer” doet het nog. Een berg aan digitale en papieren kranten ligt te wachten. Is er de afgelopen week iets gebeurd in de wereld? Wederom veel. En is er iets belangwekkends gebeurd in sportland? Ik lees dat het Russische hackersgezelschap Fancy Bear heeft ingebroken in de computers van het wereldantidopingagentschap WADA. Wat is er buitgemaakt? Chris Froome en Bradly Wiggins hebben af en toe – Wiggins iets vaker dan Froome – zich reglementair laten injecteren met verboden middelen. Wie ziek is krijgt immers ontheffing van hogerhand.

Froome en Wiggins bevinden zich in goed gezelschap. Fancy Bear heeft ook beslag gelegd op de ontheffingen voor onder anderen de tennissende zusjes Williams. Het is mooi en goed wanneer zieke sportmensen zich als normale burgers kunnen laten behandelen. Dat er normale burgers bestaan die zich ziek melden op hun werk terwijl ze het niet zijn is natuurlijk ook een gegeven. Maar voor een echte storm heeft Fancy Bear nog lang en indringend hackwerk te doen. Ik denk dat de club vooral verbolgen is over de uitsluiting van de Russische paralympiërs voor Rio.

Een ontwapenend artikel in de factcheckrubriek van NRC. Topzwemmers zweren bij het drinken van een colaatje of twee na de onderdompeling. Cola zou de bacteriën doden die je tijdens het zwemmen binnenkrijgt. Wetenschappelijk bewijs is er niet. Deskundigen doen het medicinaal drinken van cola af als onzin.

Maar toch, als een sportersbrein zich vastklampt aan het idee, kan dat uiterst geneeskrachtig uitwerken; je hoeft voor cola zelfs geen ontheffing aan te vragen. In het Schwarzwald raakte ik er per dag meer van overtuigd dat het drinken van anderhalve liter troebel tarwebier na een stevige klauterdag de sublimatie verhevigd. Bacteriëndodend leek het me op de koop toe.

Peter Winnen is oud-profwielrenner en schrijver.