Topvrouwen Ticuna’s bijeen

Foto Luis Robayo/AFP

Vrouwen van de Ticuna-stam poseren voor de foto tijdens de eerste Intergenerationele Top over Traditionele Kennis in het Amazonegebied van Colombia. Doel van de bijeenkomst van 11 september was om te bespreken hoe de gebruiken en de cultuur van de stammen bewaard kunnen blijven. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied worden onder meer bedreigd door houtwinning, illegale mijnbouw en gebrek aan toezicht door de overheid. Santa Sofia ligt op de grens van Peru en Colombia, niet ver van het drielandenpunt met Brazilië. De rivier de Amazone vormt daar een landsgrens. Leden van de Ticuna-stam wonen in alle drie de landen. In de loop der jaren zijn Ticuna’s regelmatig aangevallen en vermoord. Een berucht incident had plaats in 1988 toen 4 stamleden zijn vermoord, 19 verwond en een tiental vermist raakten.