Met deze apps breng je je eigen tientjesnota op orde

Budget Prinsjesdag is een mooi moment om je eigen begroting op orde te brengen. Word je eigen minister van Financiën met deze hulpmiddelen.

Foto Bart Maat/ANP

Volgens de vandaag gepresenteerde begroting gaan we er allemaal wat op vooruit. Ouderen, lage inkomens, kinderen, iedereen mag profiteren van de aantrekkende economie. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers van het CBS dat de schulden van huishoudens weer iets omhoog gaan nu het iets beter gaat. Een goed moment om eens naar onze eigen begroting te kijken, hoe zorgen we ervoor dat we onze meevallers verantwoord besteden?

Tijd om de geldzaken weer op orde te krijgen. Als je eenmaal weet waaraan je hoeveel geld uitgeeft, weet je ook waarop je kunt besparen en hoeveel je nodig hebt in de toekomst. Gebaseerd op onder meer adviezen van Nibud, Consumentenbond en Wijzer in Geldzaken, en gelet op populariteit en waardering van apps, kozen we zes hulpmiddelen om overzicht te houden over je financiële administratie.

Budgetteren bij je eigen bank

Digitale huishoudboekjes van banken
Wat is het? Veel banken waaronder Rabobank, SNS en Knab hebben een eigen digitale huishoudtool. Daar kun je inkomsten en uitgaven indelen, budgetten instellen en spaardoelen stellen. Bij Rabobank kun je zelf categorieën maken, dat kan bij SNS en Knab niet. ING gebruikt Cashflow, dat ook eigen budgetteringsproducten heeft.
Pluspunten: De tools kunnen direct gebruikmaken van je bankgegevens en zijn dus vrijwel altijd up-to-date. Ook ben je vaak al vertrouwd met de software.
Minpunten: De eigen rekening van de bank wordt weliswaar automatisch geupdate. Maar af- en bijschrijvingen van andere rekeningen moet je zelf importeren.
Hoe zit het met de privacy? De gegevens worden versleuteld en de banken zijn aangesloten bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Bovendien zijn de boekjes vaak alleen te zien in de toch al beveiligde internetomgeving van de bank.
Kosten: Voor klanten van veel banken zijn deze programma’s gratis. Bij ABN betaal je na een jaar 0,70 cent per maand. ING klanten 9 euro per jaar voor Cashflow.

Extra inzicht met categorieën en grafieken

Cashflow
Wat is het? Een offline programma waarbij je inkomsten en uitgaven kunt importeren vanuit internetbankieren. Cashflow maakt een overzicht van je transacties verdeeld over verschillende categorieën. Verder kun je budgetten instellen en een begroting maken.
Pluspunten: Je kunt eigen categorieën instellen en makkelijke grafieken maken die het verloop van je saldo tonen.
Minpunten: Cashflow is – net als AFAS – relatief duur.
Hoe zit het met de privacy? De gegevens worden versleuteld op de computer opgeslagen en kunnen beveiligd worden met een wachtwoord.
Kosten: Cashflow heeft drie verschillende versies, oplopend van €11,95 tot €29,95 per jaar.

Budgetteren voor wie wil bezuinigen

BUDGT
Wat is het? Een app voor lage inkomens en mensen die willen bezuinigen. BUDGT maakt een overzicht van je uitgaven en stelt persoonlijke maandelijkse of dagelijkse budgetten in.
Pluspunten: De app laat je elke dag weten hoeveel geld je – op basis van je inkomsten en de andere uitgaven die maand – nog uit mag geven. Minpunten: De BUDGT-app werkt alleen op de iPhone.
Hoe zit het met de privacy? Je kunt de app vergrendelen met een pincode, maar tot welke gegevens het bedrijf toegang heeft, en wat daar vervolgens mee gedaan wordt, is niet duidelijk.
Kosten: €1,99 in de App Store

Je kunt ook je kassabonnetjes inscannnen

AFAS Personal (Plus)
Wat is het? Een online huishoudboekje dat bankgegevens importeert en alle uitgaven automatisch indeelt in categorieën. Je kunt maandbudgetten opstellen, spaardoelen instellen en je uitgavepatroon anoniem vergelijken met anderen.
Pluspunten: Met de bijbehorende app kun je kassabonnetjes inscannen die automatisch aan de juiste betaling gekoppeld worden. Verder houdt het programma de duur van contracten en abonnementen bij, zodat je die op tijd op kunt zeggen.
Minpunten: De meeste extra mogelijkheden zijn alleen beschikbaar voor de uitgebreide betaalde versie.
Hoe zit het met de privacy? AFAS is aangesloten bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Informatie in je huishoudboekje wordt versleuteld en beveiligd met een wachtwoord.
Kosten: De basisversie is gratis, maar kan lang niet alles. De uitgebreide versie kost €2,99 per maand.

Prognoses voor de toekomst

Penningmeester
Wat is het? Offline software voor de computer, of als app voor telefoon of tablet. Gegevens zijn in te laden via internetbankieren en de transacties zijn in te delen in categorieën. Ook kun je met Penningmeester begrotingen en prognoses maken.
Pluspunten: Overzichtelijk en makkelijk in gebruik.
Minpunten: Het inladen van transacties hapert soms.
Hoe zit het met de privacy? Penningmeester werkt via een beveiligde SSL-verbinding. Alle gegevens worden door het programma geanonimiseerd en versleuteld en zijn alleen te bekijken met een wachtwoord.
Kosten: Eenmalig €24,95 of €34,95. Afhankelijk van de versie.

Gewoon ouderwets op papier

Huishoudboekje
Wat is het? Een simpel schrift of kasboekje waar je dagelijks, wekelijks of maandelijks je uitgaven en inkomsten in opschrijft. Je kunt bijvoorbeeld vaste lasten, huishoudgeld en bijzondere aankopen onderscheiden. Even optellen en aftrekken en je weet hoe je ervoor staat.
Pluspunten: Het kan niet crashen of vastlopen. En door zelf al je inkomsten en uitgaven op te schrijven ben je goed doordrongen van je financiële situatie.
Minpunten: Je moet alles handmatig bijhouden. Dat kost tijd en er sluipt relatief snel een foutje in.
Hoe zit het met de privacy? Misschien wel de veiligste optie in dit rijtje. Zolang je het niet open op de keukentafel laat liggen.
Kosten: Voor een paar euro koop je bij de kantoorboekhandel al een simpel kasboekje.