Terreur

AIVD: beperk encryptie WhatsApp

Het toenemende gebruik van informatieversleuteling leidt volgens de veiligheidsdienst AIVD tot problemen bij terrorismebestrijding. AIVD-baas Rob Bertholee zei dit weekend in de Volkskrant dat de AIVD de bevoegdheid wil de encryptie van WhatsApp te kraken.

Terroristen kunnen nu via chat-apps buiten het zicht van de veiligheidsdienst communiceren. Eerder dit jaar besloot het kabinet de versleuteling van dataverkeer niet te beperken. Bertholee is het daar niet mee eens: „Je moet je afvragen hoeveel veiligheid is je privacy eigenlijk waard?”

In The New York Times wordt vandaag Dick Schoof, nationaal coördinator terrorismebestrijding, geïnterviewd. Hij spreekt zijn zorgen uit over de mogelijke ineenstorting van het kalifaat en de gevolgen daarvan in Europa: „Als de Syriëstrijders dan terugkeren en zich verenigen met geradicaliseerde moslims in Europa, zegt Schoof, „dan wordt het een zeer gespannen situatie voor onze nationale veiligheid”.

James Comey, directeur van de Amerikaanse federale recherche FBI, zegt in dezelfde krant dat „de gevolgen van de vernietiging van het kalifaat” van IS de komende vijf jaar de meeste aandacht van de FBI zullen vergen. FBI-agenten in Europa en elders zullen hiervoor met buitenlandse partners samenwerken.

Pretty Good Privacy pagina 7